Így túrázzunk magas hegyen biztonságosan

Sokan nem figyelnek eléggé arra, hogy kiránduláskor, túrázáskor nem csak azzal kel számolni, hogy elesnek és abból adódik valamiféle sérülés. Számos olyan apróság van, mely a szabadidős tevékenység alatt gátló vagy veszélyeztető tényező. Fokozottan igaz ez a hegymászással egybekötött kirándulásokra.

[wp_ad_camp_1]

Egyszerű túrázóként is fel lehet jutni a magas hegyek csúcsára, számos turistaútvonalat alakítottak ki, melyeken kevéske mászással az egyszerű földi halandó is el tud közlekedni. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy nem kell fokozottan felkészülni és megfelelő felszereléssel elindulni. Az ilyen jellegű  szabadidős tevékenységeknél a cipőválasztás elsődleges fontosságú. Komolyabb túrára elengedhetetlen a kimondott túracipő, túrabakancs. A bakancs a jobb választás, még melegben is, ugyanis ez megfelelően támogatja a bokát. A bokaficam előkelő helyen szerepel a hegyen való túrázáskor. A cipő talpa is sarkalatos kérdés. Mindenképpen legyen megfelelően bordázott, hogy meg tudjon ülni a talajon. A jól bordázott cipő minden talajtípusra megfelelő. Ha porózusabb vidékre tévedünk, hasznos a széles talp, ami sokkal nagyobb területen nyomódik a földbe, így még kevésbé csúszhat meg a láb.

Túrázás magas hegyen
Túrázás magas hegyen

A cipőn kívül ajánlott a túrabot használata. Ez egy összecsukható, hasznos eszköz, melynek vége különleges kiképzésű, így a kövön is megtapad. A megfázás vagy rovarcsípés ellen az öltözékkel lehet elsősorban védekezni. A műszálas anyagok kellemetlen szagot produkálnak, ám gyorsan száradnak, így ezek a legjobbak. A vízálló kamásli, nadrág, kabát és fejfedő szintén elengedhetetlen.   A biztonsághoz hozzátartozik a könyök, térd és fejvédelem. A speciális sisakok megóvnak a lehulló kövek okozta ütésektől. A vízpótlás is fontos, legalább 2-3 litert meg kell inni egy nagy túra alatt.