Így óvd a háztartási gépeket, hogy sokáig működjenek!

Noha sajnos manapság már nem igazán jellemző, hogy egy-egy háztartási gép évtizedekig kiszolgál minket – a statisztikák alapján a legtöbb nagyjából tíz éves élettartammal rendelkezik -, sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél később kényszerüljünk a cserére.

Ennek első lépése még a vásárlás előtt kell, hogy megtörténjen. Amennyiben lehetőségeink engedik, válasszunk megbízható márkát, és inkább a drágább modellek közül szemezgessünk. Ugyancsak lényeges, hogy kössünk extra garanciát, amennyiben van ilyen opció, hisz általában a vételár tíz-tizenöt százalékáért még plusz 1-3 évet kapunk, ami egy rosszul időzített meghibásodás esetében nagyon sok bosszúságtól meg tud kímélni minket. Ha ezekre odafigyelünk, akkor máris jó eséllyel indulunk, ám a hibák még így sem zárhatók ki teljesen. Ennek a legfőbb oka, hogy nem érdeke a gyártóknak, hogy hosszú ideig használjunk egy terméket, nekik sokkal jobb üzlet az, ha rendszeresen cseréljük az eszközt.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy használat közben nagyon odafigyelünk arra, hogy ne amortizálódjon a gép feleslegesen, és a szükséges karbantartásokat mindig, időben elvégezzük. Ez közel sem akkora nyűg, mint amekkorának esetleg hangzik, hisz ritkán kell rászánni az időnket, és akkor sem sokat. A mosogatógép és a mosógép esetében lényeges, hogy a megfelelő szerekkel használjuk, és hogy időszakosan alaposan tisztítsuk meg a masinákat. A modern gépekben van erre külön program, ám anélkül is könnyedén megoldható a dolog, csak annyit kell tennünk, hogy havonta egyszer a legmelegebb programot elindítjuk, méghozzá úgy, hogy a gépben nincs más, csak a kimondottan erre a célra kifejlesztett tisztítószer. A sütő esetében ugyancsak ügyeljünk arra, hogy ne rakódjon le benne a sok odaégett ételmaradék, ez pedig a mikrohullámú sütőre kifejezetten érvényes – annyi plusz adalékkal, hogy ez utóbbinál nagyon figyeljünk arra, hogy soha ne indítsuk be üres állapotban, illetve ne tegyünk bele olyan tárgyakat, amelyek károsíthatják -. A többi háztartási gép esetében is elegendő, ha rendszeresen kitisztítjuk azokat, illetve ha szükséges, akkor a szűrők cseréjét végezzük el. Ha ennyit megteszünk, már növeltük ezek élettartamát, a többi pedig általában csak a szerencsén múlik.