A konzuli szolgálat által nyújtott segítség

A konzuli szolgálat nagy segítséget jelent külföldi tartózkodás esetén, ha esetleg bajba kerülne vagy valamilyen váratlan esemény történne. Sokan feleslegesnek tartják a tájékozódást, azonban véleményünk szerint jobb biztosra menni és biztosan tudni, hogy a konzuli szolgálat milyen esetekben nyújt segítséget, hiszen sosem lehet tudni, mikor veszi hasznát ennek az információnak.

Konzuli szolgálat igazán hasznos, de azt mindenképp ki kell emelnünk, hogy az konzuli védelem és segítség nem helyettesítik az utasbiztosítást, így utazás előtt mindenképp gondoskodni kell ennek megkötéséről. Bizonyos távoli országokban nincs magyar képviselet elérhető távolságban, így a bajba jutott magyar állampolgár konzuli védelmét a soron kívüli intézkedést igénylő esetekben bármelyik másik uniós ország konzuli szolgálata látja el. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a konzuli szolgálat nem minden esetben tud segíteni, például turisztikai információs szolgáltatást nem nyújt, adózással kapcsolatos információkkal nem tud szolgálni, valamint munkaügyi viták rendezésében és munkaközvetítésben sem nyújt segítséget.

Konzuli szolgálat
Konzuli szolgálat

Amiben viszont tud segíteni, az a tanácsadás a hazatérés megszervezése kapcsán, egészségügyi vészhelyzetben való tájékoztatás nyújtás, őrizetbe vétel esetén figyelemmel kíséri a fogva tartás körülményeit, tájékoztatást ad az adott országban elérhető helyi ügyvédekről és tolmácsokról. Ha az állampolgár külföldön elhalálozik, akkor a konzuli szolgálat értesíti az elhunyt eltemetésére kötelezett hozzátartozókat, illetve tájékoztatást nyújt a holttest hazaszállításához vagy eltemetéséhez szükséges intézkedések kapcsán. Ahogy azt fentebb is említettük, az utasbiztosításról sem szabad megfeledkezni, illetve a konzuli szolgálat weboldalára is érdemes ellátogatni.