Így ismerd fel az érzelmi manipuláció jegyeit

Az érzelmi manipulátor az az ember, aki miatt folyton megkérdőjelezzük magunkat, aki érzelmileg és mentálisan is teljesen leszívja az energiánkat olyan ügyesen, hogy nem tudjuk megmagyarázni, hogy mivel éri ezt el.

A manipuláció lehet aktív, illetve passzív, aktív manipulációnál gyakoriak a sértegetések, vádaskodások és fenyegetések, a passzív manipulációnál a mellőzés és a semmibevevés a jellemző. Az érzelmi manipulátor nem veszi figyelembe mások érzéseit, ha megemlítjük neki, hogy megbántott minket, nem kér bocsánatot, csak közli, hogy eltúlozzuk a dolgot. Ez a hozzáállás arra ösztönöz minket, hogy megkérdőjelezzük saját magunkat, illetve, hogy ne forszírozzuk tovább a beszélgetést. Az érzelmi manipulátor rögtön áthárítja ránk a felelősséget, arra utalva, hogy miattunk alakult ki a helyzet. Baráti társaságban gyakran kotyog ki kellemetlen dolgokat rólunk, amikor ezt felrójuk neki, úgy tesz, mintha nem történt volna semmi és elhessegeti a vádakat.

Minden ember követ el hibákat, de egy manipulátor soha nem ismeri be ezeket, úgy tud belevonni más embereket a vitába, hogy ő kerekedjen felül, és a végén azt tudja mondani: Látod, nekem volt igazam. Egy érzelmi manipulátornak sosem lehetünk elég intelligensek, soha nem fogja megmagyarázni a cselekedeteit nekünk, csak legyintenek, hogy az indokai túl komplexek, mi azt úgysem értenénk. Manipulációra utalhat, ha egy kapcsolat túlságosan intenzívvé válik. Például, ha az egyik fél folyamatosan üzeneteket küld, túlzásba viszi a kedves gesztusokat, hogy összezavarják, magukhoz láncolják a másikat. Miután felismertük az érzelmi manipulációt, húzzunk határt: ennyi és ne tovább! A legfontosabb, hogy növeljük az önbizalmunkat, hogy elkerüljük, hogy belekerüljünk az érzelmi manipulátor csapdájába, aki rögtön megérzi sebezhetőségünk.