Horvátország hivatalos pénzneme és hasznos tanácsok a pénzváltás kapcsán

Minden évben rengeteg magyar kel útra, hogy déli szomszédunk, Horvátország tengerpartján lazítson. Az utazás előtt azonban nem szabad megfeledkezni az előkészületekről, hogy a nyaralás minden perce valóban élmény legyen!

Horvátország valuta – Még ha csak a szomszédos országba utazunk, akkor is érdemes felkészülni és előzetesen tájékozódni, hogy biztosan ne érjen minket semmilyen kellemetlen meglepetés. Ennek megfelelően gondoskodni kell költőpénzről. Horvátországban a hivatalos pénznem a kuna, ugyanakkor azzal sincs feltétlenül probléma, ha eurót is viszünk magunkkal, hiszen a nyaralóövezetekben általában ezt is elfogadják. Egyébként az országban tervben van az euró elfogadása, erre a 2024-es évet jelölték ki célul. Pénzérmékben egy, kettő, illetve öt kunás létezik. Ezeken a pénzérméken általában az állat és növényvilág elemei elevenednek meg. A legkisebb bankjegy az öt, míg a legnagyobb az ezer kunás. Bankjegyek terén összesen nyolcfélét különböztetünk meg. Az ezres kunán I. Tomiszláv király szobra, illetve a zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház található meg.

Horvátország valuta - Kuna
Horvátország valuta – Kuna

Horvátországban középszintű árakra lehet számítani, a szórakoztató programok, italok, ételek, szállás és egyéb szolgáltatások kapcsán. Az éttermekben a különféle tésztaételek és a pizzák kaphatók a legkedvezőbb árakon, általában negyven és hetven kuna között. Az italok árai körülbelül a kávézók árszínvonalának felel meg. Az országban számos helyen adódik lehetőség pénzváltásra, azonban akkor járunk a legjobban, ha már itthon gondoskodunk a pénzváltásról. Egy kis előre tervezés által sokkal jobban járhatunk anyagilag. A pénzváltás mellett nem szabad elfeledkezni az utasbiztosítás megkötéséről sem, ehhez érdemes ellátogatni az axa-assistance.hu weboldalra!