Hogyan vásároljunk targoncát?

Sokan azt gondolják, hogy egy olyan egyszerű eszköz megvásárlása, mint amilyen a targonca, senki számára nem jelenthet problémát. El kell keserítenünk a kedves olvasót. A megfelelő berendezés kiválasztása nem könnyű és nem egyszerű feladat. Mindenekelőtt a targonca meghajtásának módját kell kiválasztanunk. Robosztus és erős, nagy nyomatékkal rendelkező gépre van szükségünk?

[wp_ad_camp_1]

Válasszunk diesel eszközt. Fontos a dinamika, de a károsanyag-kibocsátást is szem előtt kell tartanunk? A gázüzemű targonca a megfelelő választás. Zárt térben kívánjuk használni a gépet? Nem feledkezhetünk meg az elektromos eszközökről sem.

Az elektromos targonca a közhiedelemmel ellentétben sokáig bírja szuflával. Általánosan elmondható, hogy minimum 8 óráig pakolhatjuk a raklapokat, csak eztán kell töltőre dugnunk a berendezést.

A következő sarkalatos kérdés, hogy milyen magasra kell emelnünk a géppel. Általánosan elmondható, hogy a targoncák 3-3,3 méteres szabvány magasságig emelnek, de opcióként nagyobb emelési magasság is választható. A LiuGong targoncák esetében lehetőség van akár 6 méteres emelési magasságot is választani.

Liugong targonca
Liugong targonca

A harmadik szempont a teherbírás. A targoncákat egyetlen számmal jellemzik, amikor a teherbírás kerül szóba. A 3 tonnás targonca 3 tonnát fél méteres magasságba, fél méteres kinyúlással tud emelni. Tehát ha 3 tonnát szeretnénk 6 méter magasra pakolni, akkor nem egy 3 tonnás berendezést kell választanunk.

A következő eldöntendő kérdés, hogy mely opciókat válasszuk a berendezéshez. Tömör gumit vagy fúvott gumit szeretnénk? A tömör gumi hasznos lehet egy fatelepen, vagy olyan helyen, ahol a targonca abroncsa alá éles tárgy, például szög kerülhet. Fedett legyen a targonca? Legyen kabinja? Világítás kell rá? Ezek mind-mind befolyásolhatják a döntést. A targonca mellé olyan extra kiegészítő is választható, mint mondjuk a sárga villogó, a cb rádió, illetve az ablaktörlő. Természetesen lehetőség van kabin, ezzel együtt ablak nélkül is kérni a berendezést. Ekkor az ablaktörlő is feleslegessé válik. Fontos szólnunk az olyan lényeges kiegészítőkről, mint amilyen például a villa oldalmozgató, illetve a villa pozícionáló. Ezekkel különböző szélességbe, illetve szögbe állíthatjuk a targonca villáit.

Forrás: bestmachinery.hu