A tőzsde az egy nagy pénzügyi piac

A világon minden országban létrehoztak egy különálló pénzügyi piacot. Ezen piacokon bárkinek lehetősége van jelen lenni, amennyiben jogosultsága van hozzá. A tőzsde igazából teljes egészében egy jogi személy, melynek saját önkormányzata is van.

[wp_ad_camp_1]

A tőzsde igazából nem nyereségorientált szervezet, ennek ellenére mégis szüksége van egy bizonyos bevételre, hogy a mindennapi működése biztosítva legyen, valamint hogy fejlődőképes maradhasson. Annak ellenére, hogy a tőzsde egy nyitott piac, nem mindenki kereskedhet a keretei között. Az alkuszok szerepe a piacon, hogy a különféle üzleteket megkössék. A tőzsdei piacon a megvenni és eladni kívánt „termékek” nincsenek feltétlenül teljes fizikai valójában jelen, ennek ellenére minden nap hatalmas forgalommal büszkélkedhet a pénzügyi piac. A brókerek tisztában vannak a különféle vásárlási és eladási igényekkel, így teljes egészében átlátják az éppen aktuális pénzügyi helyzeteket.

Tőzsde
Tőzsde

A felmerülő igényeket kisebb-nagyobb sikerrel érvényesítik a piacon, így megpróbálnak minél nagyobb bevételre szert tenni. Mint minden piac, a tőzsdének is vannak különféle részlegei. Ilyenek lehetnek az árutőzsde, az értéktőzsde, az értékpapírtőzsde és a hírpiac. A tőzsdei ügyletek valójában olyan szerződések, amelyeket aktív brókerek kötnek egymással. Léteznek azonnali tőzsdei ügyletek és vannak határidős ügyletek is. Az utóbbi esetben nem a vásárlás a cél, hanem az árfolyam különbözet. Ezen felül létezik még az opciós tőzsdei ügylet is, melynek célja hogy egy meghatározott opciós díj fejében vagy az eladó, vagy a vásárló jogot vásárol magának azért, hogy később döntést hozhasson.