Hogyan válasszunk cégnevet?

Aki vállalkozónak áll, legalább egy cégalapításon biztosan átesik. Ilyenkor pedig jönnek a fontosabb és kevésbé fontos kérdések, de mindegyikre kell valamilyen választ adni vagy pedig megoldást találni. Az egyik kérdés: mi legyen a cég neve?

[wp_ad_camp_1]

Minden egyes cégnév tartalmaz legalább egy vezérszót. A teljes cégnév a vezérszó vagy vezérszavak, illetve a cégformára vagy a tevékenységre vonatkozó szavakból tevődik össze. A mi dolgunk ennek a bizonyos vezérszónak a megtalálása.

A lehetőségeink persze végtelenek; választhatunk magyar vagy idegen nyelvű kifejezést, választhatunk valamilyen rövidítést vagy mozaikszót, esetleg betűszavakat. Egyetlen kikötés van; ne legyen foglalt. Itt nagyon fontos tudni, hogy nem csak formai különbözőségre van szükség, hanem az összetéveszthetőséget is el kell kerülni. Lássunk egy példát: Ha már létezik Kék Rózsa kft., az esetben nem hozhatjuk létre a Kék-Rózsa korlátolt felelősségű társaságot.

Cégnév választás
Cégnév választás

A toldalékszavak viszont már csak magyar szavak lehetnek. Ezeket a magyar helyesírás szabályainak megfelelő formában kell leírni még akkor is, ha a helyesírás épp nem az erősségünk.

A cégnevek megválasztása során előfordulhat, hogy olyan kifejezést használunk, ami más üzleti vagy jogi érdekeltségeivel összefüggésbe hozható. Ilyen esetekben az adott személy írásos beleegyezése szükséges. Ha művészek, tudósok, történelmi személyiségek nevét szeretnénk alkalmazni, az esetben a Magyar Tudományos Akadémia hozzájárulása szükséges.

Természetesen a jogi szempontok mellett egyéb dolgokra is érdemes figyelni; legyünk tudatában annak, hogy a cégnév nagymértékben befolyásolja a cég megítélését, illetve meghatározza azt, milyen sikerrel működhet a márkaépítés. Válasszunk megjegyezhető, de komoly cégnevet, ami alkalmazkodik a cégünk profiljához!