Hogyan teheti tönkre az arcfelismerés az életünket?

Az arcfelismerő technológia jogosulatlan letartóztatáshoz vezethet, vagy bevonhatja Önt egy hatalmas bűnügyi adatbázisba. 2016-ban egy ártatlan embert tartóztattak, miután tévesen bankrablónak  azonosították. Az ilyen esetek még ma is előfordulnak, és 600 rendészeti ügynökség használja ezt a technológiát manapság is.

[wp_ad_camp_1]

Visszaélés lehetősége: Az arcfelismerő rendszerek összegyűjtik és felhasználják az Ön személyes adatait tartalmazó hatalmas biometrikus adatbázisokat, és ezek magánvállalatok tulajdonában vannak, ráadásul csak kevés felügyelettel működnek. Mennyire bízhatunk olyan magánvállalatban, amely biometrikus adataink hatalmas adatbázisait birtokolja? Mi akadályozza meg őket az adataink eladásában? Ezeknek a biometrikus adatbázisoknak a kihasználása minden hacker listájának tetején szerepel, és ha személyazonossága kiszivárogtatott, milyen nehéz volna visszaszerezni? Mennyire nehéz bebizonyítani, hogy nem követett el bűncselekményt, ha az ujjlenyomatainkat vagy az arcunk beolvasását ellopták? Ezekkel a rendszerekkel való visszaélés egyszerűen pusztító és túl kockázatos.

Pontatlanság: Számos független tanulmány megerősítette az arcfelismerő rendszereket mint rasszista és szexista rendszerek. A NIST (Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet) megállapította, hogy a legtöbb rendszerben magasabb a hamis pozitív egyezések aránya az ázsiai és afro-amerikai arcokon, mint a kaukázusi arcokon. Az USA-ban kifejlesztett algoritmusok következetesen rosszul illeszkednek az ázsiai, afro-amerikai és indián arcokhoz. A NIST azt is megállapította, hogy amikor tanulmányozták a rendszert, a rendszerekben az afrikai-amerikai nők esetében a legrosszabb volt a téves pozitív arány, ami az egész lakosságot nagyobb kockázatnak teszi ki, hogy tévesen vádolják meg egy bűncselekménnyel.