Hogyan találja meg a portszámát?

Előfordulhat, hogy az alkalmazások megfelelő működéséhez néha meg kell nyitnia egy portot. Ehhez ismernie kell a számát, de hogyan kellene megtalálni? Nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangozhat. Olvassa el, hogy megtudja, hogyan kell.

[wp_ad_camp_1]

A port olyan, mint egy átjáró az internethez. Minden internethez csatlakozó eszköz használja őket, így a különböző alkalmazások egyszerre tudnak kapcsolatot létesíteni. Ha egyszerre böngészi az internetet, fájlokat tölt le és nyomtatót használ, akkor ezek a műveletek különböző portokat használnak. Például a FTP (File Transfer Protocol) adatátvitelnél a 20-as, míg a HTTPS a 443-as portot használja. Míg egy eszközhöz IP-cím van csatolva, a portszámokat az adott eszközön belüli különböző folyamatokhoz és kapcsolatokhoz rendelik. Arra szolgálnak, hogy ezeket a folyamatokat az interneten azonosíthatóvá tegyék, és segítsék az interneten lévő fogadó véget a művelet azonosításában és a megfelelő cselekvésben. A portszámok olyanok, mint az IP-cím kiterjesztései.

Például a számítógép IP-címe 53.125.105.18, míg a fájlátviteli protokoll (FTP) port száma 20. Így egy nyitott FTP port IP-je 12.345.678.90:20 lenne. Ennek a címnek a megtekintésével a szerver „megérti” az Ön kérését. A portszámoknak különböző száma és típusa van. Minden különböző műveletnek megvan a saját portja, így mindannyian együtt dolgozhatnak ugyanazon IP-címen: Jól ismert portokat (0-1023) használnak a nagyvállalatok, például az Apple vagy az MSN szolgáltatásaikhoz. A regisztrált portok (1024–49151) kérésre egyedi szolgáltatásokhoz rendelhetők. A dinamikus vagy privát portokat (49152–65536) mindenki használhatja magánszerverekhez és ideiglenes célokra. Miért kell tudnia a port számát? Ez lehetővé teszi, hogy jobban ellenőrizhesse szoftverét. Mivel az alkalmazások meghatározott portokat használnak, mindig nyitva kell lenniük a megfelelő működésük érdekében.