Hogyan kell tisztítani és ápolni a selyemruhákat?

A selyem fényűző tapintású és gyönyörű kivitelű. Lehet, hogy azért távolodott el a selyemruháktól vagy párnahuzatoktól, mert úgy gondolta, hogy az anyag túl drága vagy nehéz gondozni. Meglepődve tapasztalhatja, hogy otthon könnyen eltávolíthatja a foltokat és visszaállíthatja a selyemruházat fényességét a mindennapi kellékekkel.

Ha a ruha címkéje azt mondja, hogy vegytisztítás, akkor ez a gyártó által javasolt tisztítási módszer. Néha még ezzel a címkével is kézzel mossa a selymet. Ha azonban a címkén az áll, hogy „csak vegytisztítás”, higgye el, hogy ezt kell alkalmazni. A selyem mosása előtt próbáljon ki két gyors tesztet annak megállapítására, hogy tudja-e otthon mosni a ruhát. Először szorítsa a kezébe a száraz selyemruhát, majd engedje el. Ha az anyag gyorsan kisimul, kiváló minőségű selyem, és jól bírja a kézmosást. Ha nem, vigye el egy vegytisztítóba – vagy kockáztat, hogy tönkreteszi a ruhadarabot. A második selyempróba a színállóságra vonatkozik. Nedvesítse meg az anyagot egy belső varraton. Várjon néhány percet, majd törölje le a helyet fehér ruhával vagy pamut törlővel. Ha a szín leválik, a festék kifut a mosás során, ezért vigye a ruhaneműt a vegytisztítóba.

Mossa ki a selymet néhány viselet után, kivéve, ha frissítésre és folteltávolításra van szüksége. Ne feledje, hogy a selyemruhák otthoni mosása a ruhaneműt a színek elhalványulásának veszélyével fenyegetheti, ha túl gyakran tisztítják. A vegytisztítás általában nem halványítja el olyan gyorsan a selyemruházat színét. Ha konkrét foltokat lát, akkor csak egy csepp gyengéd mosószert vigyen fel a „finom” jelzéssel közvetlenül a foltra. Ujjaival dolgozza be a mosószert, és hagyja hatni legalább 15 percig, mielőtt kézzel mossa a teljes selyemruhát. Amikor készen áll a kézi mosásra, keverjen hideg vizet és nagyon kis mennyiségű gyengéd folyékony mosószert egy mosogatóba, nagy mosogatótálba vagy vödörbe. Mosáskor használjon puha érintést, és ne dörzsölje.