Hogyan kell gondozni a lovakat?

Ha szeretnénk elérni, hogy a lovunk ragaszkodjon hozzánk, akkor nagyon sok időt kell vele töltenünk, foglalkoznunk kell vele, beszélni hozzá, szeretgetni és megfelelően ápolni. Nem szabad görcsösen akarni, hogy a ló ragaszkodjon és bízzon, mert a lovak mindent megéreznek, és ezzel elriaszthatjuk magunktól. Csak is türelemmel és rengeteg szerető gondoskodással lehet bizalomra és ragaszkodásra bírni egy lovat.

[wp_ad_camp_1]

Ha a ló olyan típusú, akár még a bokszába is be lehet ülni, hogy sok időt lehessünk vele, simogassuk, csatakoljuk sokat, menjük el vele terepre, vigyük el legelni, játszunk vele körkarámban. Figyelni kell arra is, hogy annyi időt töltsünk a lóval, ami még nem sok a számára, hiszen a lovaknak nyugalomra is szükségük van.

A lovak gondozása
A lovak gondozása

A lovakat tisztán kell tartani, ami rendszeres csutakolást igényel. A ló ápolásához szükség van vakaróra, kefékre, kefés kesztyűre, patakaparóra, sárkefére, szivacsokra és tajtékvonóra. Ez remek alkalom arra, hogy összebarátkozzunk a lóval. Ha csutakolás közben olyan helyen masszírozod a lovat, ami jól esik neki, akkor meg fogja dönteni a fejét és felhúzza az alsó ajkát.

Ha nagyon figyelmes vagy és jó a megfigyelőképességed, akkor mindig tudni fogod, hogy mi esik jól a lovadnak, és mi nem. Ha bizonyos helyeken nem rajong a tisztításért, azt csapkodó farokkal és hátravágott fülekkel mutatja meg. Ha csiklandós, akkor a bőre rángatózni fog. Az érzékeny helyeken nagyon óvatosan kell tisztogatni, mert képes a gazdája kezéhez kapni, ha nem tetszik neki az ápolás.  Mindig a ló nyakától a farkáig haladva kell végezni a csutakolást, körkörös mozdulatokkal. A lábait és a gerincét mindig óvatosan kell tisztogatni, mert ott érzékenyebb, a nyaki részeket viszont nyugodtan lehet erőteljesebben is masszírozni. A lovak nagyok érzékenyek, minden hangulati ingadozást megéreznek, ezért mindig nyugodtan kell közelíteni feléjük, ha feszült a hangulatod, inkább halaszd későbbre a lovaddal való foglalkozást.