Hogyan függ össze a szigetelés a melegítéssel és a fűtéssel?

Energiahatékonyság és annak javítása szempontjából az egyik legfontosabb tényező a megfelelő szigetelés megléte. A fűtés, hűtés nagyon gyakran az épület energiaköltségének több, mint felét teszi ki. Ha az energiaköltségen szeretne javítani, akkor a hőszigetelés jelenti a megoldást. A szigetelőanyagtól függően elképesztő hatása lehet a fűtési költségekre.

[wp_ad_camp_1]

A szigetelés és a fűtés, hűtés közti kapcsolatról ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! Annak érdekében, hogy minél egyszerűbb legyen megérteni, hogyan segít a hőszigetelés a hűtés, fűtés javításán, érdemes áttekinteni az épület hőveszteség dinamikáját.  Az épület fűtési szükségleteinek kiszámításához az épület teljes hővesztesége a tetőn, a falakon, az ablakokon, az ajtókon, illetve a padlón átáramló együttes hőveszteség, továbbá a szellőzés által okozott hőveszteség függvényében származtatható. Jellemzően a legtöbb otthon esetében a falakon, tetőn, nyílászárókon átáramló hőveszteség jelenti a legnagyobb problémát, illetve az építőanyag belső és külső levegője és a hővezetési tényező közötti hőmérséklet-különbség függvénye.

Az épület hőveszteségében kritikus szerepet játszik a belső és külső hőmérséklet közti különbség.  Nagyon fontos a fűtési és hűtési követelmények megértése az időjárási adatok alapján. Az épület fűtéséhez szükséges energiaigény mértéke hűtési fok, vagyis a HDD, mely a napi külső hőmérséklet-megfigyelések, illetve az ideális beltéri levegő hőmérséklete, például 18 Celsius fok közötti különbségből származik. Egy adott helyen lévő épület fűtési követelményei a HDD adatokból származtathatók olyan fontos építési tényezőkkel együtt, mint például, az ablakok, a napenergia-nyereség és a szigetelés. Bővebb információkat a futesszerelo-gazszerelo.hu weboldalon talál!