Az éjszakai bíborfecske

A éjszakai bíborfecskék gyönyörű, szeretett énekesmadarak, és ezek a népszerű fecskék nagyon keresettek, mint háztáji madarak, különösen az Egyesült Államok keleti részén. De mennyit tud valójában a éjszakai bíborfecskékről? Ezekben a madarakban nemcsak a szép lila tollazat csodálható!

[wp_ad_camp_1]

Az éjszakai bíborfecske 7-8 hüvelyk hosszúsággal és legfeljebb 15 hüvelyk szárnyfesztávolsággal Észak-Amerika legnagyobb fecskéje, és a világ mintegy 90 fecskefaja közül az egyik legnagyobb. Színes nevük ellenére ezek a madarak valójában nem lilák. Tollazatuk sötétkék-fekete, irizáló fényű. A fénytől és a szögtől függően színük élénkkéknek, sötétkéknek, gazdag mélylilának vagy akár zöldnek is tűnhet. A hím éjszakai bíborfecske az egyetlen észak-amerikai fecske, amelynek sötét hasa van. Ez megkönnyíti a repülés közbeni azonosítást, mint sok más fecskefaj esetében. A madarászoknak továbbra is ügyelniük kell arra, hogy ne keverjék össze a éjszakai bíborfecskéket másokkal, amelyeknek szintén lehetnek sötét alsó részei, de a repülési stílusuk és az általános testalkatuk nagyon eltérő.

Különböző korú és nemű éjszakai bíborfecskék különböző időpontokban vándorolnak. Bár van némi eltérés, az idősebb hímek általában először vándorolnak, őket az idősebb nőstények, majd a fiatalabb madarak követik. Emiatt az idősebb madarak általában jobb fészkelőhelyeket választanak, mert először a tenyészterületre érkeznek. A éjszakai bíborfecskék társas, gyarmati madarak, különösen a keleti populációkban. A fészkelő telepek több száz madárpárt tartalmazhatnak, és a későbbi szezonban a költő telepeken több tízezer madár lehet. Becslések szerint a legnagyobb költő telepen 700.000 madár él egy időben. A éjszakai bíborfestéknek rovarevő étrendjük van, elsősorban repülő rovarokat esznek, mint például lepkék, rágcsálók, legyek és szúnyogok. A zsákmányuk nagy részét a levegőben fogják.