Hogy történjen a bejárati ajtó felújítása?

A nyílászárók állapotára gyakorta a szükségesnél jóval kisebb hangsúly kerül, ez azonban komoly problémákhoz vezethet hosszú távon. Természetesen esztétikai szempontból is jelentős szerepük, hiszen el is csúfíthatják az amúgy igényes belteret, ugyanakkor ennél sokkal nagyobb gondot okozhat, ha nem látják el funkciójukat megfelelően.

Itt elsősorban a szigetelésre kell gondolnunk. A ma kapható, műanyag kivitelű nyílászárók már kiváló hatékonysággal rendelkeznek, ám ha használt ingatlant vásárolunk, vagy egy régebbi házban élünk, ahol a csere nem történt meg, akkor megeshet, hogy fából készült keretekkel rendelkező változatok vannak beépítve. Az ablakok esetében hamar észlelni fogjuk az esetleges problémákat, hiszen a nagy felület és az egy rétegű üveg átengedi a hideget. Ilyenkor fontos, hogy kalkuláljunk, ugyanis a hőveszteség komoly anyagi vonzattal járhat. A megnövekedett fűtési igény hosszú távon rengeteg költséggel jár, így szinte biztosan jobban járunk, ha a csere mellett döntünk, méghozzá minél előbb.

Egy kicsit más a helyzet az ajtók esetében. Egyfelől a beltéri darabok legfeljebb a különféle helyiségek közt engedik át a levegőt, ez pedig általában nem okoz különösebb gondot. Ha mellé vesszük, hogy ezek kicserélése viszont mennyibe kerül, akkor már egyáltalán nem garantált, hogy megéri a befektetést. Ám a bejárati ajtó tökéletlensége már más elbírálás alá esik. Ennél kardinális kérdés a hibátlan szigetelés és ha ez nincs meg, akkor lépnünk kell. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy vetemedés, vagy épp egy illesztési probléma okozza a jelenséget. Amennyiben utóbbi, akkor a bejárati ajtó felújítása lesz a legcélravezetőbb megoldás. Ez magunk is könnyedén elvégezhetjük, mindössze alapvető szerszámokra és némi kézügyességre lesz csak szükségünk.