Gázolajszűrő fontos tudni valói

Régebben használatos üzemanyagszűrők egy egyszerű csavaros technikával voltak ellátva. Semmilyen okos technikával nem voltak ellátva és mégis jól működtek.

[wp_ad_camp_1]

Gázolajszűrő járul hozzá ahhoz, hogy a legdrágább alkatrészeket is megőrizzük és hosszasan tudjanak szakszerűen üzemelni. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék az idegen részecskéket, amelyek károsíthatják az üzemanyag befecskendező rendszert. Amennyiben a járművünkben egy sérült és koszos üzemanyag szűrő található meg, akkor az nagyban gyengítheti a teljesítményét. Továbbá nagyobb üzemanyag fogyasztásra is számíthatunk, és még a legvégső esetben a motor leállását is eredményezhetik. Ma már minden gyártó arra törekszik, hogy egyre jobban megóvják a minket körbevevő környezetünket és olyan járműveket alakítsanak ki, melyek kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki. Ennek a következménye az is, hogy a diesel motorokra évről-évre nagyon komoly szabványokat állítanak ki. Többek között ennek az eredménye az EURO6 szabvány is.

Gázolajszűrő
Gázolajszűrő

Minél szigorúbb szabályozás, annál tökéletesebb és tisztás égést kell elérnünk a hengerben. Illetve annál jobban kell oda figyelnünk a bemenő üzemanyagra és a kimenő kipufogó gázokra. Természetesen itt nem csak a környezetvédelem játszott szerepet, hanem az egyre nagyobb fajlagos teljesítmény is. Ugyanis mára már egy diesel motorban akár 100LE/ 1000 köbcenti is megtalálható. A gázolajszűrők manapság több feltételnek is megkell, hogy feleljenek, mint pl. 2 mikronos szűrési feltétel, világon bárhol használhatóak legyen és megfeleljenek, biodízelben megtalálható mikroorganizmusokkal szembeni ellenálló képesség, minél kisebb környezeti terhelés stb. Minden további információ megtalálható az evoauto.hu oldalára kattintva.