Fűnyírás alternatívái

Télen hólapátolás, nyáron fűnyírás – mindkét tevékenység a nemszeretem, de muszáj megcsinálni kategóriába tartozik. A fűnyírás tavasztól őszig folyamatos elfoglaltságot biztosít, hetente, kéthetente. A gyep növekedését a napsütés, eső, a talaj tápanyagtartalma és a fű fajtája is befolyásolja.

[wp_ad_camp_1]

Attól függően, hogy milyen a terület, választhatunk a különböző fűnyíró gépek között. Dombos, meredek területre akkumulátoros vagy benzines fűkasza ajánlott, hiszen itt nem lehet eltolni a fűnyírógépet.  A benzines fűkasza alkalmas nagy területek rendben tartására is. Megfelelő védőfelszerelést kell használni, például hevedert, amivel a fűkaszát tudjuk rögzíteni, hogy a gép a vállunkra nehezedjen és ne kelljen tartani. Fontos még a védőrács, ami az arcunkat védi. A fűkaszák tartozéka a bozótvágó adapter, ami az erősebb vadhajtások, gazok kivágására is alkalmas. Ha csak egészen kis területet kell karban tartani, akkor elég lehet a fűszegélynyíró is, amivel a fűnyíróval nehezen hozzáférhető kis területeket tudjuk lenyírni.

Fűnyírógépek közül választhatunk elektromos vagy benzines fűnyírót, ezeken belül is gyűjtőkosaras, ami összegyűjti egy tartályba a levágott füvet, és az oldalkidobós készüléket, ami oldalra szórja ki a füvet egy nyíláson keresztül. Az elektromos fűnyíróknál zavaró lehet, hogy a kábelre figyelni kell, viszont csendesebben működnek és olcsóbbak is mint benzines társaik. Ez utóbbi után még össze kell gereblyézni a füvet.  A mulcsozó fűnyíró készülék egy okos megoldás, nem kell a fűgyűjtőkosárral bajlódni, a lenyírt fűszálak többszörös aprításon mennek keresztül, így tápanyaggal látja el a gyepet. Ha nagy területet kell lenyírni, fűnyíró traktort is beszerezhetünk. Aki nem akar fűnyírással foglalkozni, vásárolhat birkát, ami garantáltan karbantartja a füves területet.