Fülünk érdekes jóstehetsége életet menthet

Fizikai megjelenésünket sokszor társítják más tulajdonságokhoz, ezek nagy része babonaság, mítosz, gyermeteg jósolgatás. Azonban a fül elváltozásai komolyan vehető előrejelzések, ezt orvosi megfigyelések bizonyítják.

[wp_ad_camp_1]

Már 1973-ban felfedezték, hogy a fülcimpán megjelenő redő a szívbetegségek megjelenésének megbízható előrejelzője. Több vizsgálat és megfigyelés is alátámasztotta a jelenség és a szívbetegség közötti összefüggést. Így érdemes rendszeresen vizsgálat alá vetni füleinket. Ehhez nincs szükség másra, csupán egy tükörre. A tükörbe nézve azt kell megvizsgálni, hogy a fülcimpán kialakult-e a váll felé 45 fokos szögben futó fülcimparedő. Amennyiben igen, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy az esetleges szívproblémáknak elejét lehessen venni.

Fül
Fül

Nem mondható teljesen biztosra, hogy a fülcimparedővel rendelkező személyeknél mindenképpen szívbetegség fog kialakulni, ám egy 264 személlyel történt hossza klinikai megfigyelés releváns eredményt hozott. A kardiologiai megfigyelés kimutatta, hogy azok körében, akiknek egyik fülükön alakult ki redő, 33 %-kal nőtt a szívbetegségek megjelenésének aránya, akiknél pedig mindkét fülükön redő volt, 66%-kal nagyobb arányban alakult ki szívbetegség. A fülcimpa redője és a betegség közötti összefüggés feltehetően abból adódik, hogy a redő az erek sorvadását jelzi elsősorban. Az erek sorvadásából követezik a szívbetegség, így a két dolog között közvetett kapcsolat van. A keringési rendelleneség következtében a fülkagylóban összesnek az apró erek. Az erek összeseése után idővel a fülkagyló bőre is követi a beesést, ezzel elvékonyodik. A fülcimpa alsó része mindig vastagabb, kevesebb ér található benne, így annak összeesése nem következik be, redő alakul ki a határvonalon.