Fogamzásgátlás hormonmentes módszerrel

Manapság nagyon sokan használnak hormontartalmú fogamzásgátlókat. Viszont vannak, akik nem szeretnének hormonokat bevinni szervezetükbe a fogamzásgátlóval, míg mások betegség miatt kénytelenek hormonmentes megoldást választani.

[wp_ad_camp_1]

Számtalan esetben kizárólag a hormonmentes fogamzásgátlás jöhet szóba. A nőgyógyásznak is mérlegelnie kell, hogy milyen megoldást javasol a páciens számára. Ha vér- és hormonvizsgálat nélkül ír fel fogamzásgátlót az orvos, akkor okosabb nőgyógyászt váltani. Van, hogy a hölgy dönt úgy, hogy nem szeretne hormon tartalmú fogamzásgátlóval élni, olykor pedig kockázatos lenne bizonyos betegségek miatt a hormontartalmú fogamzásgátló használata. Szerencsére hormonmentes fogamzásgátló terén is bőven akad választék, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt. Az egyik legnépszerűbb az óvszer. Legnagyobb előnye, hogy nem csak a nem kívánt terhességtől véd meg, hanem a nemi betegségektől is. egyetlen hátránya, hogy kiszakadhat és némelyik pár nem szereti a gumióvszerben való szeretkezést.

A spirál vagy méhen belüli eszköz egy olyan műanyag tárgy, melyet arany-, réz-, vagy ezüsttartalmú fémdrót fog körül. A menzesz során a nőnek kell felhelyeznie méh üregébe. Előnye, hogy akár több éven keresztül is a méh üregében maradhat. Ha egy nő végleges megoldást szeretne és már nem szeretne több gyereket, akkor a petevezeték lekötése is megoldás lehet. Végleges megoldás, tehát nem lehet visszafordítani a folyamatot, így alaposan végig kell gondolni, hogy biztosan ezt a módszert szeretné-e választani. A pesszárium nem ilyen drasztikus megoldás, mivel ez gyakorlatilag egy gumisapka, mely a méhszájra helyezve megakadályozza a spermiumok méhbe jutását. Hátránya, hogy nem könnyű felhelyezni, helytelen felhelyezés esetén pedig hatástalan.