Foci világbajnokság hírek első kézből

A labdarúgó világbajnokság trófeájáért minden évben nagy versengés folyik. Na, de hogyan készül ez a különleges trófea, amelyet minden focista egyszer az életben a kezében szeretne tartani? Az alábbiakban mindent elárulunk, amit a foci VB trófeájáról tudni érdemes!

Foci világbajnokság hírek minden futballrajongót lázban tartanak. A labdarúgás kapcsán rengeteg hírt lehet olvasni, azonban csak kevés cikk foglalkozik a VB-n elnyerhető trófeával, holott már megszületésének története is különleges. A trófea megalkotás Silvio Gazzaniga olasz szobrászművész nevéhez köthető. A művet ötvenhárom terv közül választották ki. Az eredeti trófea tizennyolc karátos aranyból készült és több, mint hat kilót nyomott. Éppen ezért a FIFA tulajdonában lévő eredeti trófea kizárólag az aktuális labdarúgó világbajnokság nyitóbajnokságán, valamint döntőjén látható. Kiállításra csak nagyon ritkán kerül. Silvio Gazzaniga a Bertoni vállalat égisze alatt alkotta meg a trófeát. A cég felelős azért a mai napig, hogy az eredeti trófea másolatát elkészítse négyévente rézből.

2022. december 18-án a labdarúgó világbajnokság győztese az elkészült réz kupát emelheti majd a magasba. Habár sokan úgy vélik, hogy a trófea automatizált gyártással készül, ez egyáltalán nem igaz. A trófea teljes mértékben kézzel készül. Az eredeti mintát alapul véve öntvényt készítenek, amit hagyományos vésési eljárással formálnak megfelelőre. Az ultrahangos tisztítást és a zsírtalanítást követően pedig sor kerülhet az aranyozásra és a zaponlakk réteg felvitelére. Ha a trófea megszáradt, akkor egy malachit márványlapra kerül és elnyeri végső formáját. Ha további érdekes híreket szeretnél olvasni, akkor azt javasoljuk, hogy mindenképp látogass el a focivb-2022.hu weboldalra!