Finnország lenyűgöző építészete

Finnország építészete több mint 800 éven át tartó történelemmel rendelkezik, és míg a modern korig az építészetet erősen befolyásolták Finnország két szomszédos uralkodó nemzete, Svédország és Oroszország áramlata, a 19. század elejétől a hatások közvetlenül távolabbról érkeztek: először, amikor vándor külföldi építészek elfoglalták pozícióikat az országban, majd amikor a finn építész szakma létrejött.

[wp_ad_camp_1]

Ezenkívül a finn építészet jelentős mértékben hozzájárult számos stílushoz nemzetközi szinten, például a Jugendstil (vagy szecesszió), az északi klasszicizmus és a funkcionalizmus stílusokhoz. Különösen az ország legnevesebb korai modernista építészének, Eliel Saarinen munkáinak volt jelentős világméretű befolyása. Saarinennél még elismertebb volt a modernista építész, Alvar Aalto, akit a modern építészet világtörténelmének egyik fő alakjának tekintenek. Egy 1922-es cikkében „A múlt motívumai” címmel Aalto a finnországi nemzeti és nemzetközi hatásokat taglalta, és ahogyan látta: a 20. század végén és a 21. század elején Finnország nagyobb konszolidációt tapasztalt a nagyobb fővárosi régióban. Jó példa a finn épületekre Nurmela-Raimoranta-Tasa építészek (2006) partszakaszra néző lakóépületének fejlesztése Helsinkiben, Katajanokán.

Mint alapvetően erdős vidék, a fa volt a természetes építőanyag, míg a helyi kő (főleg gránit) keménysége kezdetben megnehezítette a munkát, és a tégla gyártása a 19. század közepe előtt ritka volt. A beton használata különös figyelmet kapott a jóléti állam 1960-as évekbeli felemelkedésével, különösen az állam által szankcionált lakásokban, amelyekben az előregyártott betonelemek dominálnak. Az orosz fennhatóság alatt az ország azonban jelentős fokú autonómiával rendelkezett, mint a Finn Nagyhercegség. Finnország 1917-ben, az orosz forradalom idején deklarálta függetlenségét Oroszországtól, ekkor is nagy változások következtek az építészetben is.