Figyeljünk a csőtörés jeleire

Az otthonunkat érintő meghibásodások mindig rendkívül kellemetlenek, ám egyáltalán nem mindegy végül mekkora problémát okoznak. A csőtörés jellemzően komoly következményekkel jár, éppen ezért elengedhetetlen, miszerint mindent megtegyünk annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt. Ez persze néha nem is olyan egyszerű feladat.

Időnként kellő odafigyelés mellett azonban észrevehető a cső kezdeti repedése is. Erre utalhat a folyton csöpögő csap, illetve a WC szűnni nem akaró folyása is. Kétségtelen, hogy némi szerencse is szükségeltetik ahhoz, hogy ezekre az intő jelekre felfigyeljünk, ám ha ezt el is mulasztanánk, a csőtörés tényét minél előbb fel kell fedeznünk. Az így elfolyó víz ugyanis hihetetlen komoly károkat okozhat. Családi házak esetében akár az alapot, illetve a falazatot is meggyengítheti a nedvesség, társasházakban pedig az alattunk élők láthatják kárát a késlekedésünknek. De mik azok a jelek, amik alapján szinte biztosak lehetünk a csőtörésben?

Az egyik ilyen a víznyomás hiánya. Természetesen, ha ez csak időszakosan jelentkezik, akkor jó eséllyel a hálózattal van gond és azt a helyi vízműves szakemberek hozzák majd rendbe, ám ha állandósul a jelenség, akkor szinte biztosan nálunk van valami gond. Ugyancsak árulkodó a megemelkedett vízszámla, főképp, ha azt a fogyasztásunk egyáltalán nem indokolja. Sajnos amennyire egyértelmű jel ez, annyira észrevehetetlen is, hiszen a legtöbben maximum havonta egyszer ellenőrzik csak az óra állását. Amennyiben szerencsénk van – már ha lehet ilyet mondani -, akkor a csőtörés látható helyen történik és a fal vizesedése azonnal elárulja a problémát. Ám néha erre a tényre csak hetek múltán derül fény. A legbölcsebb, amit tehetünk, hogy időről időre átvizsgáltatjuk a hálózatot szakemberrel, így idejekorán fény derülhet a kezdődő meghibásodásokra.