Festés előtt hiba kihagyni a mélyalapozást!

A mélyalapozást régen elsősorban a festést megelőzően végeztek. Mára viszont egyre több területen ismerik fel a mélyalapozás előnyeit, így például vakolást vagy burkolást megelőzően is alkalmazzák. Na, de valóban szükséges a mélyalapozás vagy ez csak a festékgyárak marketing fogása a nagyobb eladások érdekében?

Mélyalapozás kapcsán már az elején leszögezzük, hogy nagy szükség van rá! Ez nem marketing fogás, ugyanis a mélyalapozó szer használatával a festékgyárak bevétele csökken, tehát a vásárló jobban jár. A mélyalapozó használatának első oka, hogy az erősen nedvszívó felületre felvitt első réteget pillanatok alatt beszívja a fal. A mélyalapozóhoz kedvezőbb áron lehet hozzájutni, így az igazán minőségi festékek esetén jóval gazdaságosabb, ha a fal az alapozóval szívja meg magát, mint a drága falfestékkel. Burkolás esetén hasonló a helyzet, mélyalapozó nélkül a kezeletlen felület pillanatok alatt kiszívja a vizet a ragasztóból, melynek így romlik a hatásfoka. Tehát akár burkolásról, akár festésről van szó, érdemes élni a mélyalapozás adta előnyökkel. Vannak, akik a túlhigított festékkel alapoznak, így kisebb a veszteség, viszont ezáltal nem valósul meg az alapozó egy másik előnye. A mélyalapozó ugyanis a bevonat és a hordozófelület között tapadóhidat képez.

Mélyalapozó hiányában könnyen előfordulhat, hogy a fal egyenetlenségei okán a ragasztók és festékek foltokban eltérően kötnek meg, ami semmiképp nem szép látvány. Az igazán minőségi mélyalapozó erősíti az alapfelületet. Természetesen ezt nem úgy kell érteni, hogy egy málladozó fal olyan lesz, mint fénykorában az alapozást követően. A lepergő részektől megtisztított felület válik ellenállóbbá. Ha szeretne bővebb információkat megtudni a mélyalapozás fontosságáról, akkor látogasson el a fitinfo.hu weboldalra!