Felnőttképzési intézmények – vége az OKJ-nek

Nem régiben az a hír ütötte fel a fejét, hogy az OKJ-nek vége. Alapvetően ez a hír igaz, azonban érdemes egy-két információt mellé tenni, ugyanis aminek egyszer vége ahelyett általában jön valami új.

[wp_ad_camp_1]

Felnőttképzési intézmények számára is fontos információ, de azoknak is érdekes, hogy mi lesz az OKJ után, akik tovább szeretnének tanulni, azonban nem diplomát akarnak szerezni, hanem szakmát tanulni. Tény, hogy 2020-tól már nem lesz OKJ-s képzés, azonban lesz más. Két szakma lista jön létre. Az általánosabb tudást 3-5 éves állami vagy egyházi képzés keretein belül tudnák elvégezni a diákok, míg a speciálisabb, kiegészítő tudást felnőttképzési tanfolyamokon lehetne megszerezni, ami azért is lenne előnyösmert így a gyorsan változó piaci igényeknek megfelelő tudást kapnának a diákok. A Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy üdvözlendő az irány, ugyanakkor véleményét pár felméréssel indokolta is. Elmondta, hogy a mai gyerekeknek nem könnyű a helyzetük, ugyanis ők már nem egy munkahelyen dolgoznak akár a nyugdíjig, hanem életük során akár tizenötször is válthatnak munkahelyet vagy munkakört, így a felnőttképzésnek készen kell állnia a feladatra.

Arról már nem is beszélve, hogy a mai rohanó világban nagy szükség van a továbbképzésre vagy a dolgozók átképzésére. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke szerint 2022-ig a munkavállalók több, mint felének lesz szüksége átképzésre vagy továbbképzésre. Kihívás tehát akad bőven, erre pedig kiváló megoldás lehet az új rendszer. Zsuffa Ákos szerint így a szakma határozza meg a képzést, ellenben a korábbi rendszerrel, amikor a képzés határozta meg a szakmát. Az fvsz.hu weboldalon bővebben lehet tájékozódni a felnőttképzést érintő kérdésekről.