Fa ablakok esetében a csere, vagy a felújítás a jobb döntés?

Sokan nem fektetnek elég hangsúlyt a kérdésre, ám a nyílászárók állapota alapjaiban határozza meg egy ingatlan hőtartó képességét. Míg a falak szigetelését általában a régebbi házaknál is megcsinálják, addig az ajtók és ablakok rendbetételét már sokkal kevésbé tartják fontosnak. Pedig minél korosabbak, annál valószínűbb, hogy szükséges lenne a felújítás.

Különösképp igaz ez a fa ablakok esetében. Bár ezt a megoldást előszeretettel alkalmazták, kétségtelen, hogy már rég lejárt az ideje, így a mai kínálatban már csak elvétve találkozhatunk velük. Alkalmazásuk kizárólag akkor lehet indokolt, ha rusztikus hatású faházban történik. Igen ám, de mit tehetünk, ha olyan ingatlant vásároltunk, amibe kizárólag fa ablakok vannak és azt szeretnénk, hogy ne szökjön el a hő, illetve nyáron a hűvös levegő? Ez elsősorban a nyílászárók állapotától függ. Tudniillik a fa ablakok kései generációiban már dupla, hőtartó üveg volt, ezért aztán ezeknél a modelleknél meglehetősen jó szigetelési értékek mérhetők.

Ilyen esetekben alaposan megfontolandó, hogy érdemes-e cserélni a fa ablakokat. Ez elsősorban annak a függvénye, hogy pontosan hány darabról is van szó, hiszen ez határozza meg a beruházás bekerülési költségét. Ezzel együtt nem csak az üvegfelület az, amire nagy figyelmet kell fordítanunk. Ha a keret állapota problémás, az is azonnali beavatkozást igényel. Komolyabb repedések, törések esetében ne hezitáljunk és feltétlenül cseréljünk. Kisebb sérüléseket még ki lehet javítani eredményesen, ám már ez is intő jel a továbbiakra nézve. Alaposan vizsgáljuk meg az illesztéseket is, hiszen bármilyen jó állapotban is van a fa ablak, ha nem záródik megfelelően, akkor a réseken elszökik a meleg. Szerencsére ezt a legkönnyebb orvosolni, hiszen a tömítések felhelyezése rendkívül egyszerű.