Ezért is fontos, hogy a gyereknek legyen kutyája

Amikor szülőként felmerül a kutyatartás kérdése, akkor sokkal könnyebben utasítjuk el az ötletet, mint ahogy egyébként tennénk, hisz elsőre a plusz feladatok tömkelege villan be az agyunkba.

Mert hát persze szép-szép az idilli kép, amikor a bolyhos kis szőrgombóc a vasárnapi tea alkalmával a lábunknál szunyókál, és mi tagadás, gyönyörű az életkép, amikor a gyerkőc a négylábú barátjával labdázik kint az udvaron, ám tudjuk, hogy a hétköznapok egész más képet mutatnak majd. Az amúgy is zsúfolt életünkbe érkezik egy – újabb – élőlény, akiért mi leszünk majd a felelősek, hisz akármekkora is a kicsik lelkesedése az első hetekben, végül úgyis ránk marad majd az etetés, nevelés és a sétáltatás is. Ez pedig legalább egy órás napi elfoglaltságot jelent, nem ritkán pedig már annak is örülünk, ha összesen van ennyi szabadidőnk. Kár is lenne ezt vitatni, egy kutya tényleg felelősség, és valóban, ennek nagy része előbb-utóbb úgyis a szülőre hárul majd. Ám az igazság az, hogy a kutyatartásnak még így is sokkal több az előnye, mint a hátránya.

A kisgyermekek az első éveikben egyedül a szüleikre támaszkodnak, mindent tőlük tanulnak, és ami talán ennél is fontosabb, a támogatást is csak tőlük kapják. Felnőttként pedig talán nem is nagyon gondolunk bele, de bizony a kicsiket is rengeteg olyan élmény és benyomás éri, aminek a hatására stresszesek lehetnek. Ennek leküzdésében pedig csodákra képes egy kutya. Kutatások ugyanis azt bizonyították, hogy a gyermekek már egészen fiatal korban úgy tekintenek a négylábúra, mint a legjobb barátjukra, akiknek a közelsége – és főképp a fizikai érintése – csökkenti a stressz – azaz egész pontosan az azért felelős kortizol hormon – szintjét. Ez fokozottan igaz azokra a családokra, ahol a gyermek valamilyen viselkedési zavarral, vagy autizmussal rendelkezik. Így aztán érdemes legyőzni magunkban az ellenérzéseket és beszerezni egy kutyát, mert tényleg minden gyereknek szüksége van egy négylábú barátra, akivel együtt nőhet fel, és akitől rengeteget tanulhat szeretetről, hűségről és felelősségvállalásról.