Ezért fontos a védőkesztyű használata

Noha egyre kevésbé jellemző a felelőtlen hozzáállás ezen a területen – is -, a munkavédelem során a kesztyűk használata még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Az persze nem kérdéses, hogy például húsdarabolásnál láncos kesztyűvel védik magukat a szakemberek a véletlen balesetektől, ám otthoni környezetben jóval megengedőbbek vagyunk magunkkal szemben, ha a témáról van szó.

Nagytakarítás során, fürdőszoba fertőtlenítéskor, de még egy egyszerű mosogatás alkalmával is vegyszerekkel érintkezünk, amik károsítják a bőrt. Ez gyakorlatilag ugyanolyan hatásnak teszi ki a kezünket, mintha ipari környezetben végeznénk hasonló munkakört, csak míg hivatalos munkavégzés során kötelező a védőruha használata, otthonunkban ezért senki sem szól. Pedig kár félvállról venni a dolgot, hisz hosszú távon – főképp, ha rendszeresen végzünk hasonló feladatokat – alaposan megsínyli a bőrünk az ilyen típusú igénybevételt, ezért sokkal jobban járunk, ha inkább minden esetben kesztyűben állunk csak neki az ilyesfajta munkáknak.

Hogy melyik modellt érdemes választani, az persze sok mindentől függ. Figyelembe kell venni, hogy elsősorban milyen fajta védelemre van szükségünk. A legegyszerűbb esetekben a hagyományos műtős gumikesztyű is elégséges lehet, ám azzal számoljunk hogy ez a fizikai behatások ellen szinte egyáltalán nem véd, azaz roppant könnyű átszúrni. A mártott kesztyűk már egy más kategóriát képviselnek, ezek jóval strapabíróbbak, ám az anyagválasztásnál ügyeljünk arra, hogy némelyik allergiás reakciókat válthat ki. Ugyancsak vegyük számításba, hogy ha aprólékos feladatot végzünk, akkor abban a vastag anyag gátolni fog minket, így ilyen munkakörben valamilyen köztes megoldást érdemes keresni, tekintettel arra, hogy mekkora a vágás, illetve a szúrás esélye.