Esővízgyűjtés egy kis lelkesedéssel

Sokan vagyunk úgy, hogy nézzük az eső hullását a meleg nappaliból és eszünkbe jut, hogy milyen jól tudnánk hasznosítani a felfogott csapadékot virágöntözésre. Ha sok van, lehet gyűjteni, ha kevés, akkor pedig felhasználni. Kár veszni hagyni az esővizet.

[wp_ad_camp_1]

Az esővízgyűjtés egyik legegyszerűbb módja, ha a tetőről összefolyó vizet elvezetjük a megfelelő nagyságú tárolóedényekbe, tartályokba. Praktikusan gondolkodva elég, ha egy méretes hordót állítunk az ereszcsatorna elé. Ezzel a nagyon egyszerű módszerrel körülbelül negyven négyzetméternyi tetőről majdnem egy köbméter víz gyűjthető össze havonta.

Esővízgyűjtés
Esővízgyűjtés

Ismerősömnek van egy countryjellegű háza, ahol a vidékies jelleg felerősítése a cél és ő egy öreg dézsa elhelyezését látta megvalósíthatónak. A viseltesebb, de nem lyukas darabokat régiségpiacról szerezte be. Ezt beállította az ereszcsatorna alá, ami szorgalmasan gyűjti a dézsába a vizet. Szárazabb időszakban a dézsa tartalmát öntözőkanna segítségével szét lehet locsolni a virágok között.

Bárkinek ajánlható ez a manuális módszer. Vidéki otthonokba romantikus lehet, arról nem is beszélve, hogy a nyári melegekben felnőtteknek, de főként gyermekeknek az esővíztartály fürdésre is alkalmas.