A húsmentes táplálkozás mellett évről-évre sokan döntenek. Vannak, akik egyszerűen nem szeretik a húst, mások az állatok védelmére hivatkozva kerülik az állati eredetű táplálékokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen módon is teljes értékű, és persze nagyon ízletes lehet a táplálkozás.
[wp_ad_camp_1]
A vegán ételek esetében tulajdonképpen a vegetarianizmus egy fajtájáról van szó, melyek nem csak húsoktól, de tulajdonképpen mindenféle állati eredetű ételtől mentesek. Az irányzat követői nem fogadják el a szőrméből, állatbőrből, selyemből vagy gyapjúból készült ruházatot sem, és végül is egyfajta életszemléletet jelent az egész hozzáállás számukra. Az angol Donald Watson alapította az első vegán társaságot, és az 1960-as évek után egyre többek körében világossá vált, hogy a kizárólag növényi eredetű ételek fogyasztása tulajdonképpen a történelem során már sokszor jelen volt. A vegán ételek nem csak hústól, de tojástól, sajttól és tejtermékektől is mentesek. Ez utóbbi kapcsán sokan vannak, akik laktózérzékenység miatt választják ezt az étkezési módot.
Egyes vélemények szerint a húsok és a tejtermékek elhagyása a vashiánytól kezdve a kalcium hiányáig számos betegséget is okozhat. Ezt azonban megcáfolja a távol-keleti konyha, ahol szintén tej nélkül főznek, mégis rendkívül magas az átlagéletkor. Ugyanakkor a kalcium például szezámmaggal, mandulával, és egyes zöldségfélékkel is pótolható. A fenséges ízekről sem kell lemondaniuk a vegán ételek szerelmeseinek, hiszen a zöldséglevesek, a minestrone leves, a paradicsomos káposzta csak néhány olyan finomság, amelyet egyébként azok is előszeretettel fogyasztanak, akik a hagyományos étrend követői. Az izgalmas fűszerek, a változatos alapanyagok lehetővé teszik, hogy soha ne legyen unalmas akkor sem az étkezés, ha az ennivaló teljesen mentes az állati eredetű alapanyagoktól.