Egy olyan gyógyszer, amely a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen küzdhet

Az olyan neurodegeneratív rendellenességek, mint a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór meg lettek említve miután a kutatók vonzó terápiás célpontot azonosítottak ezekhez a betegségekhez. A Queenslandi Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi együttműködés izolálta és elemezte az agy idegszálaiban található fehérje szerkezetát és működésát, az úgynevezett SARM1.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Jeff Nanson szerint a fehérje akkor aktiválódott, amikor az idegrostokat sérülés, betegség vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásai károsították. „Miután egy káros esemény bekövetkezik, ez a fehérje gyakran az idegrost degenerációjának egyik formáját idézi elő – axon degenerációnak nevezik – az önpusztító „mechanizmust” – mondta Dr. Nanson. „Ez számos szörnyű neurodegeneratív betegség, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, valamint az amiotróf laterális szklerózis (ALS), a traumás agysérülés és a glaukóma kulcsfontosságú kóros jellemzője.” Jelenleg nincsenek kezelések az idegrost degenerációjának megakadályozására, de most már tudjuk, hogy a SARM1 kiváltja a degeneráció lépcsőfokát. Jövőbeni gyógyszereket fejleszthetünk a fehérje pontos megcélzására.

„Ez a munka remélhetőleg segít új gátló gyógyszerek tervezésében, amelyek megállíthatják ezt a folyamatot.” Bostjan Kobe professzor elmondta, hogy a kutatók elemezték a fehérje szerkezetét és meghatározták háromdimenziós alakját röntgenkristályos és krioelektronos mikroszkóppal. „A röntgenkristályográfiával a fehérjéket kristályokká növesztjük, majd a diffrakció elérése érdekében röntgensugarakat lövünk a kristályokra” – mondta Kobe professzor. „Krio-elektronmikroszkóppal lefagyasztjuk az oldat kis rétegeit, majd elektronnyalábbal vizualizáljuk a fehérje részecskéket.” A kapott 3D képek a SARM1 gyűrűszerű szerkezetében egyszerűen gyönyörűek voltak, és valóban lehetővé tették számunkra, hogy megvizsgáljuk annak célját és működését.