Egy kis képeslap történet

Kinek köszönhetjük a képeslapokat? Kinek jutott eszébe először, hogy képeslapot küldjünk szeretteinknek, barátainknak? Egy német kereskedőt, August Schwarz-ot tartják a képes levelezőlap szülőatyjának. Ő nyomatott először képet a levelezőlapra, méghozzá egy ágyú mögött álló tüzért. Innen gyorsan terjedt el az ötlet és hamar népszerűvé vált. 1878-ban a Postaügyi Világkongresszuson hagyták jóvá a képeslapok világszerte elfogadott méretét, a 140×90 millimétert.

[wp_ad_camp_1]

Először csak egy rövid felületre lehetett írni, arra az oldalra, ahol a kép is található, a másik oldalon csak a címzés lehetett. El kellett jönnie az 1905-ös esztendőnek, hogy a címzés oldalán lehessen írni a közlendőt. Ennek elsősorban pénzügyi okai voltak, így akarták rávenni az embereket arra, hogy amennyiben hosszú közlendőjük van, a drágább levélküldésre ösztönözzék őket. Magyarország első képeslap sorozata az 1896-os millennium évében jelent meg, összesen 32 darab egyedi történelmi témájú képeslappal.

Igazi képeslap
Igazi képeslap

Az első világháború alatt rengeteg képeslapot küldtek a messzi harcban részt vevők a rokonaiknak, így ebből a korszakból rengeteg háborús képeslap maradt ránk, amik kortörténeti dokumentumnak számítanak. A második világháború után kevés minőségi képeslap készült, ugyanis csak az állam készíthetett lapokat, így a minőség helyett a tömeggyártás került előtérbe. Sajnos a rendszerváltás sem hozta el a várt fordulatot, mert az internet térhódításával az online képeslapok egyre inkább kezdik kiszorítani a hagyományos képes levelezőlapokat.