Magyarország versenyképességének mérése hogyan történik?

Magyarország versenyképességi helyzetéről különböző mutatók segítségével tudunk tájékozódni. Mielőtt belekezdenénk az elemzésbe, tisztáznunk kell, hogy a versenyképesség megítélése nagyon összetett feladat, éppen ezért elengedhetetlen több mutató egyidejű vizsgálata.

[wp_ad_camp_1]

A mutatószámokat a leghitelesebb intézetektől kell beszerezni, hogy az adatok manipulálásával nem legyen megvádolható az elemzés. Gondos kutatómunka kell, hogy megelőzze a munkát, mert hiteles adatok nélkül pontos elemzést elkészíteni lehetetlenség. A nemzetközileg elfogadott gazdaságkutató cégek és hitelminősítők adatait vegyük figyelembe, ez alapján állítsuk össze az elemzést. A GKI Gazdaságkutató Zrt. negyedévente publikál versenyképességgel kapcsolatos elemzéseket. Az utolsó publikációjában ezzel kapcsolatban két fő mutató alapján vizsgálódott.

Magyarország jobban teljesít!
Magyarország jobban teljesít!

Az egyik a versenyképességi index (VEX), amely a makrogazdasági teljesítményt, a munkatermelékenységet és a relatív költség versenyképességet vizsgálja Magyarországon és a térségi országokban (Csehország. Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Szlovénia). A mutató romlást jelzett minden ismérvben,  pozitívumként azonban felhozható, hogy mértéke csekély volt a köszönhetően a regionális kivitel kedvező dinamikájának. A másik mutató az üzleti környezeti index (ÜX), amely a vállalatok gazdaságába vetett bizalmát vizsgálja.