EGR szelep a környezet szolgálatában

Az EGR szelep gyakorlatilag a környezet megóvásában, a környezet szennyezés csökkentésében játszik szerepet. Az EGR szelep a szívócsőbe áramoltatja vissza a kipufogógázt, ahol tiszta levegővel vegyíti. Ez azért lényeges, mert az égési hőmérséklet így csökken, tehát a nitrogénnel reakcióba lépő oxigén jelenlét is, vagyis a kevesebb nitrogén-oxid miatt jelentős környezetvédelmi hatása.

[wp_ad_camp_1]

EGR szelep a környezetre és az autóra is kiváló hatással van. A dízeles autók esetében minimalizálja az égési hangot, csendesebbé teszi a gépjárművet, míg a benzines autók esetében némileg csökkenti az üzemanyagfogyasztást, illetve az autó is kevésbé kopog általa. Ha az EGR szelep meghibásodik, akkor a legtöbb esetben az eltömődés jelent problémát. Olykor a visszavezetett kipufogógáz is szennyeződhet, aminek következtében elkoszolódhat a tányérszelep, valamint a szelepülés. Az EGR szelep helytelen működésének hátterében nagyon gyakran a tökéletlen égés során szelepre rakodó szennyezőanyagok állnak. Szintén vezethet hibához, ha a forgattyús ház szellőző rendszere blokkol. Olykor az EGR szelephez kapcsolódó alkatrészek is okozhatnak meghibásodást.

Ha az EGR szelep meghibásodik, akkor lassabban reagál, de az sem kizárt, hogy nyitott vagy zárt állásban be is szorulhat. Vannak bizonyos jelek, amik jelzik a bajt. Benzines autók esetében az alapjárat ingadozása, míg a dízeles autóknál a kipufogó fekete füstölése vagy a motor teljesítményének visszaesése jellemző. Ha az EGR szelep zárt állásban szorul be, akkor a benzines autóknál hirtelen növekvő üzemanyag-fogyasztás figyelhető meg, míg a dízelautók esetében kopogó hang hallható. Bővebb információkért és az alkatrészek megtekintéséért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tájékozódjon!