Dr. Zsuffa Ákos gondolatai a szakma tanulásról

Sokan hallották már a hírt, hogy a szakmaképesítés megszerzésében nagy változások várhatók, így nem csoda, hogy megindult a párbeszéd és vélemény kifejtés a témában. A témával kapcsolatban dr. Zsuffa Ákos is kifejtette véleményét.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Zsuffa Ákos a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, így személye szorosan kötődik a témához. A bővebb részletek ismerete nélkül pozitív véleményt fogalmazott meg a témával kapcsolatban, valamint érvelés gyanánt néhány felmérés eredményeit is bemutatta, hogy egyértelmű legyen, változásra igenis szükség van. Egykor az számított normálisnak, hogy egy ember elment egy munkahelyre dolgozni, majd pár évtized múlva onnan ment nyugdíjba. Manapság az ilyen esetekre lehet azt mondani, hogy ritka, mint a fehér holló. Dr. Zsuffa Ákos által bemutatott felmérés szerint a mai gyermekek körülbelül 15 alkalommal fognak munkakört, illetve munkahelyet váltani. Továbbá a munkavállalók több, mint felének átképzésre, valamint továbbképzésre lesz szüksége.

Úgy tűnik a kormány is érzékelte a változások szükségességét, így 2020-tól az OKJ-s képzések helyett két szakmalista jön létre és ennek alapján fog történni a képzés. A miniszterelnök hosszú ideje igyekszik a szakmatanulás felé terelgetni az ifjúságot, így nem csoda, hogy igyekeznek egyszerűbbé tenni az efelé vezető utat. Eddig a képzés határozta meg a szakmát, ezentúl a szakma igényeihez lehet igazítani a képzést ebben az új és rugalmas rendszerben, véli dr. Zsuffa Ákos. A két szakmalista egyike az alaptudást adó alapszakmákat tartalmazná, a másik a felnőttképzés keretein belül megvalósuló speciális tudást adó felnőttképzési kurzusok, melyek nem csak a speciális szakmákat, de nyelvtanfolyamokat, vállalati továbbképzéseket is tartalmaznak.