Dr. Zsuffa Ákos az új rendszerről

A jól ismert OKJ-s rendszerrel bőven volt probléma, főleg az, hogy 760 szakképesítést sorolt fel, tehát nehéz volt ki igazodni rajta. Ráadásul a munkapiaci kihívásoknak sem felelt meg. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy eltörli az OKJ-t és helyette egy két listás rendszer lesz.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke, nem csak azt árulta el, mit gondol a változásokról, de pár felmérés eredményét is megosztotta, amik szintén azt igazolták, hogy nagy szükség volt a változásokra. Manapság nem jellemző, hogy az ember egy munkahelyen van dolgozik egész életében és onnan megy nyugdíjba, azonban ezt egy felmérés is igazolja, miszerint a mai gyerekek körülbelül 15 alkalommal fognak munkahelyt, de akár munkakört is váltani. Ez azt jelenti, hogy rengeteg embernek lesz szüksége átképzésre, valamint továbbképzésekre. Úgy tűnik a kormány is érzékelte a változások szükségességét, így 2020-tól az OKJ-s képzések helyett két szakmalista jön létre. Erről többek közt Zsuffa Ákos is kifejtette véleményét.

A 760 szakképesítés helyett jóval kevesebb szakma lenne, körülbelül kétszáz. Ennek keretein belül egyrészt lesznek olyan széles alaptudást nyújtó alapszakmák, melyeket a diákok egyházi vagy állami iskolarendszerű oktatásban tudnának elsajátítani. Másrészt a különféle részterületeket érintő, speciális szaktudást különféle felnőttképzési kurzusokon sajátíthatják el a diákok. A felnőttképzők nem csak speciális szaktudást nyújtanak, hanem nyelvtanfolyamokat, valamint tréningeket is. Zsuffa Ákos úgy véli pozitívak a változások és már régóta ideje volt. A pontos részletek ismerete nélkül úgy nyilatkozott üdvözlendők a változások! Továbbá bízik benne, hogy ettől kezdve a szakma határozza meg a képzést és nem fordítva.