Diétázok, miért nem fogyok?

A testsúly bizony olyasvalami, amivel az emberek jelentős százaléka elégedetlen, bár tegyük hozzá, sokszor éppen azok bosszankodnak emiatt, akik valójában egész jó formában vannak, míg azok, akiknél a túlsúlyosság már komoly fizikai problémákat is okozhat, egyszerűen nem veszik komolyan a problémát. Fontos már mindjárt az elején tisztázni, hogy a koplalás a lehető legrosszabb megoldás, ha fogyni szeretnénk!

[wp_ad_camp_1]

Soha ne dőljünk be a legújabb, legtrendibb diétáknak, amelyek rekordidő alatt ígérnek jelentős súlyvesztést, ezek ugyanis vagy óriási hazugságok, vagy pedig valóban elősegítik a fogyást, az ilyen cikkek írói csupán csak az ezután következő jojó-effektusról felejtenek el beszámolni. Akik a fogyókúrák terén csak egy kicsit is jártasak, azok bizonyára hallottak már erről a fentebb említett jelenségről. Ez általában a meggondolatlan koplalás eredménye, amire ugyanis sokan nem gondolnak, az az, hogy egy diétát hosszútávon is fenn kell tudni tartani, különben több kárt okozunk magunknak, mint hasznot! A dolog nagyon egyszerű: ha valaki tegyük fel fél évig valamilyen szigorú diétát követ és ennek eredményeképpen sikerül lefogynia, a kúrát követően nagy eséllyel vissza fog térni a régi étrendjéhez, hiszen nagyon kevesen vannak azok, akik egy életen át képesek nyers salátán és répán élni.

Diéta
Diéta

És ekkor kezdődnek az igazi gondok: a szervezet ugyanis innentől kezdve mondhatni sokkal könnyebben „bepánikol”, így még-inkább igyekszik elraktározni a zsírt az ételekből, mivel fél évig ki volt éheztetve. Ez az a periódus, amikor, a leadott tíz kiló helyett akár húszat is visszaszedhetünk. Ha szeretnénk tartós eredményt elérni, akkor mindössze annyit kell tennünk, hogy kidolgozunk egy olyan étrendet, amelyet bármeddig képesek vagyunk betartani és emellett rendszeresen eljárunk mozogni is. Ha eleget sportolunk, akkor tulajdonképpen nincs is szükségünk drasztikus diétára – kivéve persze, ha valamilyen komolyabb egészségügyi problémával is küzdünk –, az egyetlen táplálkozási szabály csupán az, hogy semmiből se együnk mértéktelenül sokat!