Csontsűrűség mérés fontossága

Amennyiben valaki nem lenne tisztában, akkor elmondjuk, hogy csontsűrűség mérés a csonttok ásványianyag-tartalmának mérésére szolgál. A csont sűrűsége azért is fontos, hiszen minél sűrűbb annál nagyobb erővel áll ellen az esetleges törésnek.

[wp_ad_camp_1]

De vajon erre a vizsgálatra mikor is van szükség? Legfőképpen akkor ajánlott, ha felmerül a csontritkulás gyanúja, vagy csak szeretnénk tisztában lenni az egészségünk állapotával. Ugyanis, ha időben észleljük, akkor hatékonyabban léphetünk fel ellene. Az oszteoporózis a csont tömegének és stabilitásának csökkenésével járhat együtt. Amennyiben ilyen panaszokat észlel, akkor ésszerű elvégeztetni a vizsgálatot. Amennyiben csontfájdalom vagy hátfájás lép fel, illetve gyakori nála a csonttörés. Továbbá azok számára is javallott, akiknél a magas a csontritkulás fennállásának a kockázata. A csontritkulás kockázatát megnövelheti az alkoholizmus, dohányzás, cukorbetegség, a hiányos táplálkozás, illetve akkor is, ha már a családban előfordult hasonló betegség.

Csontsűrűség
Csontsűrűség

A nőknél akkor is előfordulhat, ha belelépnek a változókorba. Továbbá el kell még mondani, hogy egyes osteoporosisra hajlamosító kórképek esetében, mint  már a fentebb említett cukorbetegség, parathormon elváltozásának a zavara, a pajzsmirigy alulműködése, illetve vesebetegségek esetén is. Továbbá azok számára is javallott a szűrés, akiknél már diagnosztizálták a betegséget. Ugyanis ezeknek a pácienseknek ellenőrizni kell az állapotát, illetve az alkalmazott terápia hatékonyságát is ez alapján követhetik számon. Továbbá fontos lehet még a vizsgálat elvégzése abban az esetben is, ha adekvát trauma nélküli csonttörés lép fel. A csontsűrűség mérésére ma már több módszer is ismert. Ám a leggyakoribb a röntgensugarak alkalmazása.