Belföldi nyaralást tervezel? Így gondolkodj!

Amikor nyaralásról, és utazásról van szó, akkor sokan csak a több ezer kilométerre lévő célpontokban gondolkodnak, holott a kikapcsolódásnak nem ez a kulcsa. Mindössze annyira van szükség, hogy kiszakadjunk a jól megszokott környezetünkből, és egy olyan helyen lazuljunk, ami tele van újdonsággal.

Hogy ezen a helyen épp magyarul beszélnek, vagy sem, illetve hogy van-e tengerpart, vagy épp egy szabolcsi kis falu, az tulajdonképpen mindegy. A lényeg, hogy ne az ismerős utcákat és arcokat lássuk, és legyen mit felfedeznünk. Magyarország ugyan – területileg – nem nagy, de rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, melyek töredékét sem fedezik fel sokan, ez pedig nagyon nagy hiba. Már csak azért is érdemes néha belföldi vakációt tervezni, hogy egy picit jobban megismerjük a hazánkat, és megtapasztaljuk azt, hogy száz-kétszáz kilométer távolság is mennyit számít.

Persze nem egyszerű ilyenkor megtalálni a tökéletes célpontot. Amikor egy-egy közkedvelt külföldi úti célt szemelünk ki, akkor első pillantásra megával ragadnak a gyönyörű fotók, a hosszú kilométereken elterülő homokos tengerpartok, vagy épp az azúrkék óceán hívogató látványa. Tény, hogy ezeket itthon hiába is keressük, mert egy belföldi nyaralás egész másról szól, így aztán más szempontok alapján is kell választanunk. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne élvezetes, vagy épp minőségi, sőt. Csupán annyi a lényeg, hogy egy kicsit át kell állítani az agyunkat – és az elvárásainkat -, és egész másképp kell megtervezni a kikapcsolódásunkat. Vegyük célba az egyik kitűnő adottságokkal rendelkező tavunkat – ha nyugaton élünk, akkor a Tisza-tó legyen a helyszín, míg ha keleten, akkor irány a Balaton -, de ha épp nincs kedvünk a fürdőzéshez, akkor irány az Őrség, ahol hatalmasakat kirándulhatunk családostul, ám ha ez sem mozgatja a fantáziánkat, akkor a debreceni virágkarnevál biztosan elvarázsol majd. A lehetőségek számra szinte végtelen, érdemes nagyon alaposan körbejárni, hogy épp mikor hová érdemes elmenni gyönyörű országunkban.