Az „új” tejsavbaktériumok biztonságossá tehetik az afrikai teve tejet

A Dán Műszaki Egyetem, a DTU által vezetett kutatási projekt kidolgozta a fagyasztva szárított starterkultúra képletét, amelyet az afrikai teve tejtermelők biztonságos, erjesztett tejtermékek előállítására használhatnak fel.

[wp_ad_camp_1]

A világ tevéinek többsége Kelet-Afrikában található, ahol közönséges tejelő állat. A teve tej Afrika teljes tejtermelésének 9% -át teszi ki. Az állatokat fejő gazdák a tej nagy részét erjesztett termékként értékesítik a helyi piacokon vagy az útszéli standokon. Az erjedési folyamat spontán történik, mivel a gazdálkodóknak nincs hűtési lehetőségük. Tekintettel arra, hogy a higiénia szintje gyakran gyenge, a tej gyakran tartalmaz olyan betegségeket okozó mikroorganizmusokat is, mint az E. coli és a szalmonella, amelyeknek lehetőségük van szaporodni a langyos tejben. Egy kutatási projektben a Dán Műszaki Egyetem Nemzeti Élelmiszerintézetének kutatóinak sikerült megtalálniuk a tej biztonságosabbá tételének módját. A kutatást a koppenhágai egyetemmel, az élelmiszer-összetevők gyártójával, Chr. Hansen-nel és az etiópiai Haramaya Egyetemmel végezték, és a kutatást részben Dánia fejlesztési együttműködési programja, a DANIDA finanszírozta.

A kutatók új tejsav-baktériumtörzseket izoláltak a nyers teve-tejből, amelyek olyan starterkultúrában alkalmazhatók, amely egyszerre megsavanyítja a tejet, és nagyon nagy mennyiségű különféle betegséget okozó mikroorganizmust is elpusztít a tejben. A kutatók tudomása szerint ez az első alkalom, amikor a kutatások kimutatták, hogy ezek a baktériumok felhasználhatók a teve-tejtermékek biztonságosabb fogyasztására. Az ötéves projekt kutatását részben a Dán Műszaki Egyetem és a Haramaya Egyetem számos hallgatójának segítségével végezték, akik – idővel – továbbadták a stafétabotot. A Nemzeti Élelmiszerintézetből összesen tíz hallgató töltött félévet Etiópiában, akik megtalálták a fagyasztva szárított, minőségellenőrzött starterkultúra képletét a baktériumok alapján.