Az összes BPA-mentes termék biztonságos?

A „BPA-mentes” műanyag termékek használata ugyanolyan káros lehet az emberi egészségre – ideértve a fejlődő agyat is – mint azok a termékek, amelyek az ellentmondásos vegyi anyagot tartalmazzák, javasolják a tudósok egy új tanulmányban, amelyet a Missouri Egyetem vezet, és amelyet a Proceedings of a Nemzeti Tudományos Akadémia is vizsgál.

[wp_ad_camp_1]

A tudósok évtizedek óta széles körben tanulmányozták a BPA-t állati modellekben, és eredményeik azt mutatták, hogy a vegyi anyag szerepet játszik a fiatal embrió elvesztésében, a magzattal kapcsolatos betegségekben és a születés utáni különféle negatív egészségügyi következményekben. Mivel ezek a káros egészségügyi hatások szélesebb körben ismertté váltak, a vállalatok alternatív vegyi anyagok használatához fordultak műanyag termékek – nevezetesen vizes palackok és élelmiszer-tartályok – kifejlesztésére, és gyakran „BPA-mentes” címkézéssel kezelték őket. Cheryl Rosenfeld, a MU tudósa azonban figyelmeztet mindenkit, hogy ezek a kémiai alternatívák, például a biszfenol S (BPS), még mindig nem biztonságosak az emberek számára. A tanulmányban Rosenfeld és kollégái a BPS egér magzatjára gyakorolt ​​hatásainak vizsgálatára összpontosítottak. Azt látták, hogy a méhlepény történelmi feljegyzést mutat arról, hogy a még nem született gyermek miként néz ki a méhében.

„A magzat reagál mind a természetes vegyületekre, mind a szintetikus vegyi anyagokra, amelyeket a test természetes vegyszerként félreértelmez, de a testnek nincs képessége enyhíteni az ilyen iparilag előállított vegyi anyagok káros hatásait” – mondta Rosenfeld. „Ennél is fontosabb, hogy ezek a vegyi anyagok csökkentik a magzat szerotonintermelését. Az alacsonyabb szintű szerotonin veszélyeztetheti a magzat agyának fejlődését, mivel a fejlődés ezen kritikus ideje alatt az agy a magzatra támaszkodik a szerotonin előállítására. Így a BPA fejlődésnek való kitettsége, sőt helyettesítője, a BPS hosszú távú egészségügyi következményekkel járhat.