Az indiai Hollywood, azaz Bollywood

Régóta érdekes téma az indiai filmek gyártásának hatalmas központja, a Bollywoodnak csúfolt városrész. Az indiai filmek egyedi világa, a hatalmas, színes, nyüzsgő és túldíszített jelenetek nem is készülhetnének egy átlagos helyen.

[wp_ad_camp_1]

Mumbai (régebben Bombay) egyik külső részén építették fel azt a hatalmas filmvárost (Film City), ahol az Indiában iszonyatos népszerűségnek örvendő, helyi szájízre specializálódott, szigorúan saját nevelésű színészekkel, saját témákkal foglalkozó filmek elkészülnek. Az itt felvett filmeket India szerte számos moziban vetítik, közel 13-14 ezer mozi vásznán láthatók. Egy ideje már a világot is meghódította az indiai film, egyre nagyobb népszerűségre tesz szert különleges hangulatával, egyediségével. Egy álomvilág, egy olyan hangulat jellemzi szinte az összes bollywoodi filmet, mely  teljesen elrugaszkodik az európai vagy amerikai filmek világától és sokszor a valóságtól is.

Bollywood
Bollywood

Mumbai India gazdasági, ipari és reklámközpontja is egyben, nyilvánvaló hát, hogy a filmgyártás központját sem rendezhetik be máshol. Az itt működő Film City az ország filmstúdióinak legnagyobbika, és nem csak kicsivel előzi meg a többieket. A stúdió kétszáz hektáron terül el a természettel körülvéve. Közel 40 kialakított külső helyszín, 18 stúdió található a területen, átlagosan 250 főállású alkalmazott dolgozik itt, de sok esetben számuk meghaladja a 300-at is. A külső helyszínek, a stúdiók tökéletesen kihasználtak és a 250 munkatárs is folyamatosan el van látva teendővel, ugyanis évente 180-200 filmet gyártanak le. Az általános díszletet nagyon olcsón, 35 nap alatt építették fel. Mivel a kétkezi munka olcsó, a számítógépes effektek meghonosodására még bőven várni kell Bollywoodban.