Az aszalt szilva hatásai

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz mennyire fontos, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A különféle gyümölcsöknek és zöldségeknek rengeteg pozitív hatásai vannak a szervezetre és nem nagyon jó ha tudjuk ezeket a hatásokat. Az aszalt gyümölcsök szintén nagyon egészségesek.

[wp_ad_camp_1]

Az aszalt szilva elsősorban kifejezetten hasznos emésztési panaszok orvoslására, mint hashajtó. Az aszalt szilva rostokat és szorbitot tartalmaz, ami tulajdonképpen egy cukoralkohol, mely lazítja a székletet. Hasfajtó vegyülete pedig a difenil izatin. A szilva egyik leglényegesebb élettani hatása, hogy amellett, hogy védi a szabad gyököket az agyban, az olyan krónikus betegségeket is segít megelőzni, mint a szív-és érrendszeri betegségek és a rák. Mindezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz növényi tápanyagokat is. Rengeteg tanulmány készült már a szilva élettani hatásairól és ezek azt is igazolják, hogy a szilva segít elkerülni a sejtek sérülését. A fitonutriensek kifejezetten fontosak a sejtek számára, hiszen ezek a vegyületek gátolják a koleszterin, az LDL oxidációját a szervezetben.

Aszalt szilva
Aszalt szilva

Magas oldható rost tartalma segít a vércukorszint stabilizásában. Ez az oldható rost lassítja az étel kiáramlását a gyomorból, késleltetve ezzel a cukor felszívódását a véráramba. A szervezet inzulérzékenységét is növeli. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a szilva az a gyümölcs, amelyik a leghatékonyabb a csontritkulás megelőzésében és kezelésben, mivel gazdag forrása a phenoic és flavonoid vegyületeknek. Az egyik legjobb K-vitamin és béta-karotin forrás és egy tanulmány szerint valóban képes boldogabbá tenni az embereket. Segít abban is, hogy lekösse a szabad gyököket és kiváló hatással van a bőrre, visszafordítja az öregedés folyamatát.