A híres pannonhalmi levendula

A levendula termesztése hazánkban már nagyon régóta népszerű, és az egyik ilyen termelőhely Pannonhalma, ahol a bencés apátság tövében, a rend gyógynövénykertészetében a 18. század óta termesztik.

[wp_ad_camp_1]

Levendula termesztés Pannonhalmán, ahol a dimbes-dombos környék, a sok napsütés ideális otthona a bőven termő levendulatöveknek és nem véletlen, hogy az innen származó levendulatermélek, mint például a levendulaolaj, a levendulás kozmetikumok, illatpárnák stb., nagyon híressé váltak az elmúlt évtizedek során. Pannonhalmán a francia és az angol levendulát, vagy másnéven hibrid levendulát termesztik hagyományosan. Az angol levendula két szempontból is különbözik a franciától. Az egyik, hogy képes megnőni akár 80 cm magasra, míg a francia levendula nem igazán haladja meg a 30 centimétert. A másik különbség, az illatban fedezhető fel, az angol levendula illata erősebb, klasszikus, míg a franciáé parfümösebb, lágyabb, mondhatni nőiesebb. Összesen 21 fajtáját ismerjük a növénynek, azonban a természetgyógyászat szempontjából csak három értékes közülük.

Levendula
Levendula

Napjainkban nagyon népszerű ez a gyógynövény és a belőle készült kivonatok, más termékek. Egyik legismertebb gyógyhatása, hogy nyugtató, lazító hatása van. Fejfájás, stressz, rossz hangulat, levertség esetén nagyon hatásos és beválik a hangulatváltozások kiegyensúlyozására is. Feszültségoldó hatása mellett, élénkít és serkent. A levendulát teaként a következőképpen fogyasszuk: két teáskanálnyi levendulavirágot öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 5-10 percet, utána szűrjük le. Látogasson el a pannonhalmilevendula.hu weboldalra és tudjon meg még többet a levenduláról. Vásároljon innen levendula palántákat és ha bármilyen kérdése van a termesztéssel kapcsolatban, hívja a a +36 1 585 8651-es telefonszámot, vagy írjon emailt a segitunk@otthonterkep.hu címre.