Az Apple cég története

Az Apple-t 1976. április 1-jén alapította Steve Jobs és Steve Wozniak, illetve Ronald Wayne; a californai Cupertinoban. A cég alapító vezérigazgatója és társ-alapítója Steve Jobs volt. Elsősorban Jobs elképzeléseinek köszönhető, hogy a cég ilyen hírnévre tett szert, bár hozott pár rossz döntést is, a többsége mégis az Apple javára vált. Jobs alapelve az volt, hogy lehetőleg mindent (szoftvert és hardvert egyaránt) házon belül készítsenek el.

[wp_ad_camp_1]

Az ő nevét azért fontos megemlítenünk, mert általa lett naggyá a vállalat. Ő volt a legnagyobb hatású ember a technológia világában: főlényes előrelátó, despotikus és zseniális. Ő volt az, aki rövid idő alatt egy garázsvállalkozásból felépítette a világ egyik vezető technológiai cégét. A megalapítás óta erős és gyakori hullámzás jellemezte a céget. Több olyan fordulópont is volt a működése során, amelyek fellendítették a vállalat tevékenységét és bevételei növekedését.

Apple
Apple

Megemlítünk egy fontos évszámot, amely meghatározó volt a cég történetében: 2001-ben bemutatták az új, hófehér iBook-ot; az alumínium házú Power Book-ot; a NeXTstepből fejlesztett operációs rendszert, a Mac OS X-et; valamint egy mp3-lejátszót az iPodot, amely megjelenése forradalmasította az mp3-lejátszók piacát. Az Apple innentől nézve hatalmas növekedésnek indult meg, később kiadta az iPhone-t (2007-ben) és iPad-et (2010-ben), ami szintén nagy sikernek örvendett. 2009-ben az Apple-nek 34.300 teljes munkaidőben dolgozó és 2.500 részmunkaidőben dolgozó munkása volt. 2009-ig pedig összesen körülbelül 43 millió dollár bevétele volt.