Az állatok jótékony hatása

Ha van háziállatod, akkor valószínűleg gyakran érzed, hogy a háziállat simogatása, dögönyözése közben elmúlik a stressz. Így nem csoda, hogy gyakran alkalmazzák az állatterápiákat gyógyításhoz.

[wp_ad_camp_1]

Az alternatív gyógyászat már régóta használ állatokat terápiás céllal. A leggyakoribb, hogy kutyákat vetnek be, mivel a kutyák simogatása terápiás hatással bír, azonban egyre gyakrabban alkalmazzák itthon szellemi sérült, magatartás zavaros vagy agresszív gyerekek oktatása esetén. A lovasterápia szintén igazán ismert. A pszichés problémák kezelésében óriási segítséget nyújt a gyógypedagógiai lovaglás. Nem csak a lóháton végzett gyakorlatok terápiás jellegűek, de az állat közelsége, gondozása és a vele való foglalkozás is. Mindezek segítenek a viselkedésbeli problémák kezelésében és az önbizalom növelésében. A macskákkal való foglalkozás is számos előnyt jelent. A dorombolás a gazdára is hatással van, mivel oldja a stresszt, ezenkívül csökkenti a szívroham kockázatát, valamint enyhíti a nehézlégzés tüneteit.

Állatok jótékony hatása
Állatok jótékony hatása

Ugyanakkor nem csak szőrös barátaink lehetnek segítségünkre, de akár a pikkelyes állatok, vagyis a halak is. A halterápia egyre inkább terjed hazánkban. Számos bőrbetegség tüneteinek enyhítésére jó módszer a halfürdő, mint például az ekcéma vagy a pikkelysömör. A piros márnákkal egy kádban ülve, a pikkelyes állatok megtisztítják a bőrt az elhalt hámsejtektől, valamint felgyorsítják a vérkeringést. Ugyanakkor a halak akváriumban való nézegetése csökkenti a stresszt. Egy szóval az állatokkal való foglalkozás nagy segítséget jelent a mindennapi stressz levezetésében és különféle betegségek megelőzésében is. Ha a lakásban több háziállat is van, akkor adott a lehetőség, hogy minden percben mikor otthon vagyunk, terápiás céllal használjuk szőrmés vagy pikkelyes barátainkat.