Az ablakárnyékoló több szempontból is komfortosabbá teszi otthonunkat

A klímaváltozás és a városiasodás hatására egyre nagyobb kihívást jelent a meleg, ami immáron nem csak a nyári hónapokban okoz kellemetlenségeket, de késő tavasztól egész őszig megkeserítheti a mindennapjainkat.

Persze ma már több lehetőség közül is választhatunk, ha szeretnénk ez ellen védekezni. A leghatékonyabbnak kétségkívül a légkondicionáló berendezés tekinthető, ám ennek vitathatatlanul akadnak hátrányai. Egyfelől a működési elvéből adódóan még tovább melegíti a közvetlen környezetet és persze magát a bolygót is. Emellett azt se felejtsük el, hogy meglehetősen költséges. Már maga az eszköz, illetve annak beszerelése is súlyos százezreket emészthet fel, ám a folytonos üzemeltetés is roppant drága lehet, noha az újabb modellek már jelentősen hatékonyabbak. Ezzel együtt mindenképpen érdemes passzív megoldásokban is gondolkodnunk, ilyen például az ablakárnyékoló is. Ezekből több fajta is elérhető, a jó hír, hogy már a legegyszerűbb változattal is jelentős eredmények érhetők el.

Természetesen ehhez elengedhetetlen az ablakárnyékoló megfelelő használata is. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a legtöbb hő a nyílászárókon keresztül jut be otthonunkba. Ez alól kivételt jelenthet persze, ha a falak nincsenek megfelelően szigetelve, ilyenkor ajánlott ennek javításával kezdeni a védekezést. Hiába rendelkezünk azonban dupla üveggel, a napsugarak így is felmelegítik a benti levegőt. Egy ablakárnyékoló ezt képes jelentősen megakadályozni, ám csak akkor, ha abban az időszakban, amikor a nap állása indokolja, folyamatosan használjuk. Gyakorta felmerülő kérdés az is, inkább külső, vagy belső modellt válasszunk-e. Utóbbi jóval olcsóbb, ám némiképp kevésbé hatékony. Amennyiben tehát hosszú távra tervezünk az ingatlannal, akkor bölcsebb, ha külső ablakárnyékoló felszerelése mellett döntünk.