Állattartás nem akárhogy, csak állatszerető gazdinál

Társas lények vagyunk, nem szeretjük az egyedüllétet, ez köztudott. Ezért is, aki több időt tölt otthon magányban, jól jön neki egy állat, például egy macska. De az állatok nemcsak a magányos embereknek valók, hanem mindenkinek, aki szereti és gondozza őket.

[wp_ad_camp_1]

Egy macska nagy felelősséggel jár, bármilyet is választunk. Ápolni, gondozni, etetni, foglalkozni vele, játszani vele, vagyis egyszóval törődni kell vele, ez elengedhetetlen. A macska nemcsak egy tárgy, hanem egy érző állat, melyet nem rakhatunk félre, ha már nincs szükségünk rá.

Amennyiben örökbefogadunk, ajándékba kapunk vagy veszünk egy cicát, akkor egy érző állatunk lesz, mellyel a nap 24 órájában foglalkozni illik. Próbáljunk meg olyan fajta macskát választani, amelyet képesek vagyunk gondozni. Például ha perzsa cicát szeretnénk, számolnunk kell azzal, hogy hosszabb a szőre, és állandó törődést igényel. Arról ne is beszéljünk, hogy hullathatja is szerte a lakásban azt a hosszú szőrt. Persze szépek, de erre gondolnunk kell.

Háziállatok
Háziállatok

De, ha nekünk rövidebb szörű cica tetszik, arra is van számos fajta. Választhatunk okosabb fajtát is, mint például ilyen a sziámi macska. Ámbár bármelyik macska lehet okosabb, ez nem a fajtától függ. De a fajtiszta cicák általában okosabbak és értelmesebbek is. Persze sok függ a nevelésétől is.

Tehát érdemes már kiskorától folyamatosan foglalkozni vele, ne hanyagoljuk el, hiszen ez kihat a későbbi éveire. Mindig új dolgokat mutassunk be neki, tanítsuk folyamatosan. Főleg akkor, amikor még kicsike, csak pár hónapos. Ezért is érdemes minél kisebbet venni, mivel jobban magunkhoz tudjuk így szoktatni. Persze pár hónaposan még elég játékosak. Van olyan fajta is, amelyik hiperaktív ebben a korban, míg egy éves lesz. De vehetünk 1 éveset is akár, vagy bármilyet, ezt teljesen mindenki maga dönti el. A lényeg, hogy a macska is, és mi is jól meglegyünk egymással.