A zwack márka története

A két világháború között nagymértékben bővítették termékskálájukat, ekkorra 200-nál is több féle italt gyártottak és forgalmaztak. Ezen italok közül természetesen végig kiemelkedő szerepet foglalt el az Unikum. Magyarországon és külföldön egyaránt nagy népszerűséget sikerült elérnie.

[wp_ad_camp_1]

A Második Világháború időszaka azonban, mint minden hazai céget , ezt is érzékenyen érintette. A háború alatt az üzem a sorozatos bombatalálatok okozta károkban csaknem teljesen megsemmisült. 1944-re üzemképtelenné nyilvánították a gyárat és leállították a gyártást. 1945-ben azonban hozzáláttak az üzem újjáépítéséhez és ismét elindították a termelést a telep egy részében. Ám alighogy össze tudta szedni magát a vállalat és a termelést a régi volumenében folytatta volna, az 1948-as államosításnak köszönhetően a vállalat teljes egészét elveszítette a család.

Zwack
Zwack

A háború következményei miatt a család egy részének menekülnie kellett, Zwack János és családja még épp időben tudott emigrálni Amerikába, a másik fiú Béla és családja csak pár évvel később menekült át Olaszországba. Az államosított üzem a Magyar Likőripari Vállalat alrészlegeként hasznosult Budapesti Likőripari Vállalt megnevezés alatt. A gyárban továbbra is gyártották a Zwack termékeket, köztük az Unikumot is, bár a tulajdonosok utólagos elmesélése szerint egy általuk hamisított és átadott recept alapján. Ez idő alatt Olaszországban a család az eredeti receptet követve ismét nekiállt a gyártás megszervezéséhez.