Hága, Hollandia kormányának székhelye

Hollandia harmadik legnagyobb városa és kormányzati központja Hága. A város neve gyakran szerepel a híradásokban, itt székel ugyanis a Nemzetközi Bíróság, több közismert háborús bűnösnek is itt tárgyalták a perét. Hágában található a holland parlament felső- és alsóháza is, itt vannak a nagykövetségek és a városban található királyi rezidenciában dolgozik a holland király.

[wp_ad_camp_1]

Hága Hollandia egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2014-re a lakossága meghaladta a fél millió főt. Folyamatosan jelentős számú bevándorló érkezik a városba, ez miatt az őslakos hollandok aránya 2014-re 50% alá került. Nagyon sok muszlim is él a városban. Az egy főre jutó jövedelem Nyugat-Európában itt az egyik legnagyobb, ezért is vonzza a város a bevándorlókat.

Hága (Hollandia)
Hága (Hollandia)

Az Atlanti-óceán partján fekvő város éghajlata óceáni, egész évben sok csapadék esik és páradús levegő jellemzi, ugyanakkor a nyarak és a telek igen enyhék. Legfőbb látványosságai a belvárosban található Városháza, a Királyi Palota, a Mauritshuis múzeum és a kulturális élet központja a Binnenhof. Hága fontos gazdasági központja is Hollandiának, itt található a Royal Dutch Shell, a világ második legnagyobb olajipari cégének a központja, továbbá az Aegon és a Nationale Nederlanden holland biztosítók székhelye. A város fontos oktatási központ is, a Hágai Tudományegyetemen több tízezer diák tanul. Repülőtere közös Rotterdammal, így ha Hágába utazunk könnyedén bejárhatjuk a szomszéd nagyvárost is.