A vezetés pszichológiája: mitől lesz valaki ideges sofőr?

Amikor egy sofőr beszáll járművébe, átadja magát az útnak, s eközben van egy elképzelés a fejében a célba érés mikéntjéről. A legfőbb nyilván, hogy baleset-, és zökkenőmentes utazással váljon elérhetővé a végállomás.

Ide kattintva még több információ érhető el az alaktreszek.hu weboldalon. Egy rutintalan, friss jogosítvánnyal rendelkező sofőr nyilván személyiségétől függetlenül is szorongóbb, mint a tapasztalt közlekedőtársak. Ám ha a rutintalanság mellé párosul az introvertált személyiségjegy, az eredmény egy visszahúzódó, félénk sofőr, aki kissé többet aggódik vezetés közben, mint mások, s veszély esetén is talán valamivel lassabban reagál az adott helyzetre. Ők azok az autóvezetők, akik általában előzékenyebbek és vélhetően nem káromkodnak ki senkinek az ablakon. Egy extrovertált személyiségtípus már teljesen másképp írható le. Az extrovertáltakra jellemző a tüzesség, a hirtelenség, a veszély kedvelése, s az ilyen típusú sofőrök olykor nyugtalan vezetési stílust és a türelmetlenséget mutatnak. Ők előbb hajolnak ki mutogatni és kiabálni, ha nem a terveik szerint alakul az utazás.

Azonban mindenképp fontos elmondani, hogy a személyiségjegyeket nem lehet általánosságban ráhúzni a vezetési stílusra, hiszen az alapérzelmek is befolyásolják a bizonyos szituációkra mutatott reakciót. Egy kórházba igyekvő, megrázkódtatáson átesett vagy szimplán valami miatt zaklatott vezetőnek mindegy milyen a személyisége, valószínűleg teljesen másképp reagál a közúti helyzetekre, független attól, hogy rutinos vagy gyakorlatlan sofőr. Viszont ugyanígy a jó kedv és a feldobottság is hatással van a vezetési stílusra. Lehet, hogy a felhőtlen boldogságban úszó extrovertált személy nem fog kiborulni apró-cseprő ügyek miatt, melyekre máskor jóval hevesebben jelez vissza. Összességében tehát elmondható, hogy bár hatással van a vezetésre a személyiség, számos más tényező is befolyásolja. Azonban mégis az volna a legcélravezetőbb, ha alaptermészettől függetlenül tolerancia és előzékenység jellemezne minden járművezetőt. Az alkatreszek.hu oldalon további érdekességek olvashatók, nézzenek körül!